Spaanse salade van James Martin

Deze Spaanse salade uit het boek Butter van James Martin is met stip de lekkerste salade die ooit gegeten heb. Zoveel smaak en heerlijke texturen, ook een aanrader als gewone avondmaaltijd doordeweeks! Dan heb je met deze hoeveelheden genoeg voor 3 à 4 personen. Nog een voordeel is dat je het lekker snel op tafel hebt staan, handig op een drukke doordeweekse dag. Maar je kan hem ook als voorgerecht maken, bijvoorbeeld bij dit Butter menu.

Eigenlijk horen er trouwens ook nog tuinbonen in. Niet mijn favoriet, dus ik heb gewoon wat extra erwten, peultjes en sugar snaps toegevoegd. Maar tuinbonen toevoegen is dus ook een optie.

Ingrediënten voor 6 personen

2à 3 afbakbroodjes (ca 150 gr totaal)
300 gr erwtjes
225 gr peultjes
225 gr sugar snaps
3 bosuitjes
175 gr boter
3 el verse salie
3 el kruidenazijn
1,5 tl zwarte peper
150 gr serrano ham
Zwarte peper naar smaak

Zo maak je deze Spaanse salade

 1. Maak eerst de croutons, snij daarvoor de afbakbroodjes in blokjes van 1 tot 2 centimeter. Verhit 75 gr boter in een koekenpan en bak totdat het brood knapperig is. Roer tijdens het bakken regelmatig door. Zet apart tot gebruik.
 2. Breng een ruime pan met water aan de kook.
 3. Snij ondertussen de bosuitjes in ringetjes en verwijder eventueel de draad van de peultjes, als je die liever niet eet (kost even wat tijd, maar ik vind het vele lekkerder zonder dat taaie draadje). Zet de peultjes, sugar snaps en erwten samen in een bak klaar.
 4. Snij de salie fijn en de overige 100 gr boter in blokjes, zet ook de azijn vast klaar en snij of scheur de ham in iets kleinere stukjes.
 5. Voeg nu een flinke snuf zout toe aan het kokende water en voeg daarna meteen de erwten, peultjes en sugar snaps toe, kook 2 minuten.
 6. Giet de groenten af en doe in een kom, roer de bosui, boter en salie erdoor. Schep door tot de boter helemaal gesmolten is.
 7. Schep dan de azijn, ham en croutons erdoor. Breng op smaak met zwarte peper.

Eet smakelijk!


  Meer lekkere salades:

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.