Salade met gekonfijte eend en sinaasappel

Salades saai? Echt niet! En deze heerlijke salade met gekonfijte eendenbout en gebakken sinaasappel bewijst dat maar weer eens. Een heerlijk voorgerecht dat de lat voor het hoofdgerecht wel meteen hoog legt. Gelukkig staan er genoeg heerlijke hoofdgerechten op deze site ;)

Deze salade is een smaakexplosie van zoet, zuur, zout, bitter en umami. Naast de eend en sinaasappel zitten er gekarameliseerde uien, veldsla, tuinkers en witlof in de salade. Ik gebruikte trouwens een kant-en-klare gekonfijte eendenbout, waardoor je lekker snel klaar bent.

Wil je de eendenbout zelf konfijten, dan moet je uitgaan van zo'n 6 tot 8 uur bereidingstijd. Een kant-en-klare gekonfijte eendenbout bestel je bijvoorbeeld online bij Crisp of koop je bij een goede slager.

Ingrediënten voor 4 personen

Deze ingrediënten zijn genoeg voor 4 voorgerechtjes of maak er een hoofdgerecht voor 2 personen van. Lekker met wat aardappeltjes uit de oven!

1 gekonfijte eendenbout (ca. 180 gram)
3 sinaasappels
2 rode uien
1 el suiker
1 stronk witlof
75 gr veldsla
1,5 el olijfolie (+ extra om in te bakken)
Half bakje tuinkers

Zo maak je de salade met gekonfijte eend

  1. Rasp 1 van de sinaasappels, snij doormidden en pers hem uit.
  2. Snij de uien in dunne halve ringen. Verhit een beetje boter en olie in een pannetje en fruit de uien er twee minuten in aan. Voeg dan de suiker, twee derde van de sinaasappelrasp en al het sap toe. Kook een kwartiertje op laag vuur in, totdat het meeste sap verdampt is.
  3. Verhit een pannetje en bak de eendenbout in zijn eigen vet tot het knapperig begint te worden. Haal dan uit de pan en leg even apart in een bakje. Laat het vet in de pan zitten.
  4. Snij de overige 2 sinaasappels elk in 6 parten en bak in de pan van de eend (voeg eventueel wat extra boter toe). Bak elke kant ongeveer 3 minuten, totdat het donker begint te kleuren.
  5. Snij ondertussen de witlof in dunne reepjes, verwijder de harde kern. Doe samen met de veldsla in een ruime schaal.
  6. Als de uien klaar zijn roer je er anderhalve eetlepel olijfolie doorheen en peper en zout naar smaak. Schep dit door de sla en witlof heen.
  7. Trek het vlees nu met 2 vorken van het bot af en trek uit elkaar tot kleine reepjes. Schep ongeveer twee derde door de salade heen.
  8. Verdeel de salade over 4 bordjes. Verdeel de rest van de eend eroverheen en leg de sinaasappelparten erbij. Bestrooi met de rest van de sinaasappelrasp en met de tuinkers.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.