Dit menu is gebaseerd op het heerlijke, nieuwe kookboek van James Martin; Butter. De naam zegt het al, boter speelt in ieder gerecht een belangrijke rol. Het boek start met de basis: hoe je boter maakt en allerlei soorten kruidenboters, zoals wortel en korianderboter, rode wijnboter, zeewierboter en misoboter. Die laatste gebruiken we in dit menu.

Boter als belangrijk ingrediënt klinkt niet heel gezond, maar toch starten we dit menu met een salade. Namelijk een Spaanse salade, met stip de lekkerste salade die ik ooit op heb. Gemaakt met erwten, peultjes, sugar snaps, zelfgemaakte croutons en Spaanse ham. Echt heerlijk!

Het hoofdgerecht is een heerlijke varkenshaas met misoboter, geserveerd met zoete-anijs wortels. Ook al zo lekker! Dan natuurlijk nog het toetje, een karnemelk tulband met botersaus en gevuld met ijs. Veel beter kan je een etentje niet afsluiten :)

KokenKoken

Ingrediënten voor 6 personen

(let op het toetje is genoeg voor zeker 10 personen)

Spaanse salade
2à 3 afbakbroodjes (ca 150 gr totaal)
300 gr erwtjes
225 gr peultjes
225 gr sugar snaps
3 bosuitjes
175 gr boter
3 el verse salie
3 el kruidenazijn
1,5 tl zwarte peper
150 gr serrano ham
Zwarte peper naar smaak

Varkenshaas met misoboter en anijs-wortels
3 varkenshaasjes (ca. 300 gr per stuk)
150 gr boter
50 gr misopasta
Olie en boter om in te bakken
Wortels
750 gr wortels (met blad)
150 gr suiker
6 steranijs
180 gr boter
250 ml water
Zout en peper naar smaak
Patat of aardappels voor erbij

Karnemelk tulband met botersaus
125 gr zachte boter
250 gr suiker
1 tl vanille extract
4 grote eieren
125 ml karnemelk
375 gr zelfrijzend bakmeel
1 tl zout
Botersaus
125 gr suiker
75 gr boter
50 ml water
1 tl vanille extract
IJs naar keuze

Zo maak je het butter menu

Dit is een uitgebreid menu, waarvoor je niet alles voor kunt bereiden. Maar als je alles alvast snijd, schilt en afmeet ben je een eind op weg en sta je niet tijdens het diner nog de hele tijd in de keuken.

Karnemelk tulband met botersaus

Je begint met het toetje, die kan je wel helemaal klaar maken. Je hoeft alleen het ijs er nog in te scheppen bij het serveren. De tulband met botersaus kan je ook een dag van te voren al maken. Ik vulde hem met Ben & Jerry's Cookie dough s'wich up, maar je kan iedere ijssmaak gebruiken die je lekker vindt.

Lees hier het recept voor de karnemelk tulband met botersaus >>

Varkenshaas met misoboter en anijs-wortels

Als tweede bereid je het hoofdgerecht voor, zodat je na het voorgerecht direct aan de slag kan. Voer de stappen 1 t/m 3 alvast uit. Je hebt dan ongeveer 20 tot 25 nodig om het hoofdgerecht af te maken, afhankelijk van hoe snel je wortels zacht zijn. Bak ondertussen patat of aardappels voor erbij. Patat uit de frituur of airfryer vind ik het handigste, want daar hoef je minder op te letten terwijl je ook al met de wortels en het vlees bezig bent.

Bekijk het recept voor varkenshaas met misoboter en anijs-wortels >>

Spaanse salade

Dan de Spaanse salade, zoals ik al schreef met stip de lekkerste salade die ik ooit gegeten heb. Zoveel smaak en heerlijke texturen. Zorg dat je alles alvast klaar hebt staan (stap 1 t/m xx), dan hoef je alleen de groente nog kort te koken en alles door elkaar te mengen.

Hier vind je het recept voor de Spaanse salade >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.