Vandaag is het Chinees Nieuwjaar. Een perfect moment voor een Chinees menu. Alhoewel, dit is geen gewoon 3 gangen menu, want dat is niet echt Chinees. Er worden vaak meerdere gerechten op tafel gezet, daarom heb ik vandaag vijf verschillende Chinese gerechtjes voor jullie. Het is misschien wat ambitieus om ze allemaal op tafel te zetten, maar kies er een paar uit voor een heerlijk etentje.

En dat etentje sluit je vervolgens heerlijk af met rode bonen schaafijs. Een bijzonder Chinees toetje dat verassend lekker is.

Maak je meerdere gerechten, zorg dan dat je alles van te voren goed voorbereid. Snij alvast alle ingrediënten en zet alle smaakmakers (sauzen en kruiden) in de juiste hoeveelheden klaar voor ieder gerecht. De meeste gerechten hoef je dan alleen nog maar kort te wokken, op die manier zorg je dat alles tegelijkertijd warm op tafel terechtkomt. Serveer met rijst en/of noedels. 

Char siu speklapjes

De meeste mensen kennen char siu varkensvlees vast wel, dat mooie rood gekleurde vlees met lekkere, zoete smaak. Je kunt het thuis makkelijk maken uit een pakje, maar helemaal zelf maken is nog lekkerder. Dat mooie kleurtje krijg je dan helaas niet, want dat ontstaat door de manier waarop het in Kanton geroosterd wordt, of door kleurstof toe voegen. Maar de smaak is heerlijk!

Je kan het gerecht tot stap 3 voorbereiden, daarna staat het in 10 minuutjes op tafel.

Bekijk het recept voor char siu speklapjes >>

Chinese rijstsoep met shitakes en paksoi

Rijstsoep wordt in China vaak gemaakt van overgebleven gekookte rijst. Maar je kan de rijst ook speciaal koken om er vervolgens deze soep van te maken. Erg lekker! Doordat je de rijst eigenlijk twee keer kookt wordt het lekker zacht.

Je kan dit recept voorbereiden t/m stap 3, daarna is het in een minuut of 10 klaar.

Lees hier het recept voor de rijstsoep >>

Gebakken erwten met ham

Deze erwten met ham zijn een heerlijk bijgerechtje voor de Chinese rijsttafel. Je roerbakt de erwten met ham en bamboescheuten. Het is een neutraal gerecht dat je alleen met wat zout, peper en sesamolie op smaak brengt.

Aangezien dit gerechtje supersnel klaar is hoef je eigenlijk niks voor te bereiden.

Hier vind je het recept voor de gebakken erwten met ham >>

Aubergines met gehakt uit Hangzhou

Dit Chinese gerechtje van gehakt en aubergines zit bomvol smaak, een heerlijke combi van zout en zoet. Je frituurt de aubergine waardoor het zijdezacht wordt, vervolgens wok je het op hoog vuur in een paar minuten tot een heerlijk gerecht. Serveer met rijst of noedels.

Je kan het gerecht t/m stap 4 voorbereiden, daarna is het in 5 tot 10 minuten klaar.

Lees het volledige recept voor de aubergines met gehakt hier >>

Chinese zeebaars met pijnboompitten

Dit Oost-Chinese gerecht is heerlijk mild, maar zit toch vol smaak. Pijnboompitten doen mij eigenlijk niet denken aan China, eerder aan de Italiaanse keuken. Maar het is toch echt een Chinees gerechtje. Het recept vond ik in het boek 'De Shanghai Keuken' van Fuchsia Dunlop, waarin mooie achtergrondverhalen bij de recepten staan. Zo was dit gerecht begin 20e eeuw een specialiteit van hotel Yangzhou in Shanghai, het werd toen met karper of baars gemaakt.

Je kan het gerecht helemaal voorbereiden t/m stap 3, daarna is het in 10 tot 15 minuten klaar.

Lees hier hoe je de Chinese zeebaars met pijnboompitten maakt >>

Rode bonen schaafijs

Dit lekkere Chinese toetje kwam ik tegen op de website van mevrouw Yan, daar lees je dat het een specialisteit uit Hongkong is. Ik maakte er een iets andere versie van, beide varianten zijn heerlijk en verfrissend. Maak het vooral in de zomer, want ik moest meteen de verwarming hoger zetten, kreeg het er koud van ;)

Het is heerlijk romig en lekker zoet door de gezoete rode bonen. Die rode bonen moet je wel even een dagje van te voren klaar maken, maar verder is dit toetje makkelijk en snel te bereiden.

Bekijk hier het recept voor rode bonen schaafijs >>

Eet smakelijk!


Veel van de gerechten hierboven zijn gebaseerd op de recepten uit het prachtige boek 'De Shanghai Keuken' van Fuchsia Dunlop. Een aanrader als je graag authentieke (oost) Chinese gerechten maakt.

Behalve lekkere recepten staan er veel leuke achtergrondverhalen in het boek, zo kom je meer te weten over het land, over de gerechten en over de geschiedenis van de Jiangnan-keuken. Erg leuk en interessant om te lezen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.