Varkenshaas met misoboter en anijs-wortels

Gepubliceerd op 12 februari 2022 om 07:01

Deze varkenshaas met misoboter en anijs-wortels zijn gebaseerd op een recept uit het kookboek Butter van James Martin. Een heerlijke combi van zout (miso bij het vlees) en zoet (anijs en suiker bij de wortels). Ik maakte het als hoofdgerecht bij het Butter menu, een menu met 3 recepten uit James Martins boek.

Wortels en zoet gaan perfect samen, denk maar aan wortelcake, ook al zo lekker. Als avondmaaltijd wil je natuurlijk niet alleen zoet, gelukkig past het ook perfect bij een varkenshaas met miso-boter, want weer zorgt voor een zoute en umami smaak. Serveer met patat of gebakken aardappels en je hebt een heerlijke maaltijd. Neem wel even de tijd om alles goed voor te bereiden, want je moet wel even een paar dingen tegelijk klaar maken. Daarom vond ik patat een handige keus voor erbij, dat kost minder tijd en moeite.

Ingrediënten voor 6 personen

3 varkenshaasjes (ca. 300 gr per stuk)
150 gr boter (kamertemperatuur)
50 gr misopasta
Olie en boter om in te bakken
Wortels
750 gr wortels (met blad)
150 gr suiker
6 steranijs
180 gr boter
250 ml water
Zout en peper naar smaak
Patat of aardappels voor erbij

KokenKoken

Zo maak je varkenshaas met misoboter en anijs-wortels

  1. Zorg dat je boter goed zacht is. Dan meng je de miso er makkelijk doorheen. Meng goed en laat de misoboter buiten de koelkast staan tot gebruik.
  2. Was de wortels, snij het groen eraf op ca. 2 cm na en schrap ze. Weeg alvast de suiker en boter af en zet 500 ml water en de steranijs klaar.
  3. Wrijf de varkenshaas in met een klein beetje zout en met witte peper. De rest van de smaak komt van de misoboter.
    TIP: om de hele varkenshaas gelijkmatig gaar te bakken kun je het dunne uiteinde dubbelvouwen en vastzetten met een stukje rolladetouw of een cocktailprikker. Zo is de hele varkenshaas dezelfde dikte en wordt het gelijkmatig gaar.
  4. Als alles klaar staat kun je gaan bakken, warm de suiker met de steranijs op in een koekenpan met goede anti-aanbaklaag. Zet het vuur niet te hoog en blijf erbij, zodat het niet aanbrand.
  5. Als de suiker gesmolten is voeg je de boter en 500 ml water toe. Roer goed door en leg de wortels erin. Doe de deksel op de pan en laat de wortels in 20 tot 25 minuten zacht worden. Draai regelmatig om, als de wortels zacht zijn haal de deksel van de pan en laat je de saus inkoken.
  6. Verhit ondertussen een laag bakolie in een koekenpan op hoog vuur, als de olie begint te walmen leg je het vlees erin en bak je het aan alle kanten aan, dat duurt in totaal 3 à 4 minuten.
  7. Zet het vuur lager en voeg een klont boter toe. Als het gesmolten is, schep je steeds wat boter over de varkenshaas, arroseren heet dat. Draai de varkenshas ondertussen regelmatig om. Na 10 tot 15 minuten is de varkenshaas gaar. Laat 5 rusten met losjes een stuk aluminiumfolie erover om de warmte vast te houden.
  8. Verdeel de boter over de varkenshazen en snij in plakken. Serveer met de anijswortels en met patat of aardappels.

Eet smakelijk!


Probeer deze recepten ook eens:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.