Ribeye met portsaus en spinazie

Gepubliceerd op 6 april 2022 om 07:00

Bij de middeleeuwen denk ik toch altijd aan grote stukken vlees. Toen ik besloot om een middeleeuws menu te maken op basis van de recepten uit 'The Medieval Cookbook' van Maggie Black, moest er dus ook een flink stuk vlees klaar gemaakt worden. Ik ging voor deze ribeye met een portsaus. Daarbij serveerde ik lekker gekruide spinazie en gebakken aardappels. Aardappels werden eigenlijk niet gegeten in het middeleeuwse Europa. Wil je het 'echt middeleeuws' doen, dan kan je er beter brood bij serveren. 

Wat ik nooit eerder had gedaan, maar zeker ga herhalen is het vlees, na het bakken, bestrooien met een beetje kaneel. Klinkt gek maar is het echt mega lekker!

Ingrediënten voor 6 personen

900 gr ribeye met bot (cote du boeuf)
Snuf kaneel
Saus
2 tl rodewijn azijn
2 el sinaasappelsap
5 el port
3 à 4 tl bruine basterdsuiker
20 gr boter
Snuf peper en gemberpoeder
Groenten
900 gr verse spinazie
1/4 tl zout
1/4 tl suiker
1/8 tl peper
1/8 tl nootmuskaat
1/8 tl kaneel

Aardappels of (stok)brood voor erbij

KokenKoken

Zo maak je de ribeye met portsaus en spinazie

  1. Zorg dat de ribeye op kamertemperatuur is en verwarm de oven voor op 125 graden.
  2. Besmeer met een heel klein beetje olie, bestrooi met peper en zout en leg in een ovenschaal. Bak een half uur in de oven (maak je de ribeye als onderdeel van het middeleeuwse menu, dan kan je dit doen terwijl je de kippasteitjes eet).
  3. Bereid ondertussen de saus door de port, azijn, sinaasappelsap en suiker te verwarmen in een pannetje. Als de suiker opgelost is smelt je de boter erdoor. Breng op smaak met de peper en het gemberpoeder.
  4. Snij alvast de spinazie iets kleiner en roer het zout, suiker, de peper, nootmuskaat en kaneel door elkaar in een bakje, zodat je dat zo meteen in één keer door de spinazie kan roeren.
  5. Nadat de ribeye in de oven is opgewarmd bak je hem nog aan in een hete pand met 1 deel boter en 1 deel olijfolie. Bak hem ongeveer 3 minuten per kant, of langer afhankelijk van hoe gaar je hem wilt. Laat het vlees daarna 5 tot 10 minuten rusten op een snijplank, afgedekt met aluminiumfolie.
  6. Verhit ondertussen een beetje olie in een wok en bak de spinazie hierin tot het wat geslonken is, voeg dan de kruiden toe, roer goed door en bak nog een minuutje.
  7. Bestrooi het vlees met wat kaneel en snij dan in dunne repen. Let op dat je dwars op de draad van het vlees snijdt!
  8. Serveer het vlees midden op tafel met de spinazie en aardappels of brood.

Eet smakelijk!


Vleesliefhebber? Probeer dan ook eens een van deze recepten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.