Keftedes, ik denk dat iedereen wel van deze Griekse gehaktballetjes in tomatensaus gehoord heeft. Alhoewel dat soms misschien onder de naam kofta is. Ik maakte ze deze keer als voorgerechtje bij het Griekse menu. Super lekker en ook nog makkelijk om te maken. Je bakt de balletjes in de pan aan en laat ze vervolgens stoven in de tomatensaus. Daardoor krijg je heerlijke sappige gehaktballetjes, die ook niet zouden misstaan op een lekkere borrelplank.

KokenKoken

Ingredienten voor 6 personen

Gehaktballetjes
300 gr half om half gehakt
1 rode ui
1 ei
50 gr paneermeel
1 tl zout
1 el verse munt
2 el verse peterselie (+ extra om eroverheen te strooien)
3 tl komijnpoeder
Peper naar smaak

Tomatensaus
1 teentje knoflook
0,5 chilipepertje
70 gr tomatenpuree
400 gr gepelde tomaten uit blik
1 runderbouillonblokje
100 ml water
75 ml olijfolie
Ongeveer 30 gr feta voor eroverheen

Zo maak je de keftedes

  1. Snipper de ui, snij de peterselie en munt fijn. Doe samen met alle andere ingrediënten voor de gehaktballetjes in een ruime kom.
  2. Kneed alles goed door en maak 18 kleine gehaktballetjes. Verhit een beetje boter en olijfolie in een hapjespan met deksel en bak in de balletjes rondom bruin. Schep daarna op een bord.
  3. Snij het pepertje en de knoflook fijn en verwarm in dezelfde pan ongeveer een kwart van de olijfolie voor de tomatensaus. Fruit de knoflook en peper even aan en voeg dan de tomatenpuree toe.
  4. Roer na een minuutje de gepelde tomaten en de rest van de olijfolie erdoor. Verkruimel het bouillonblokje erboven en giet het water erbij. Breng aan de kook en plet ondertussen de gepelde tomaten een beetje met een pollepel.
  5. Als het kookt voeg je de gehaktballetjes toe en leg je de deksel op de pan.
  6. Stoof de gehaktballetjes in 10 à 15 minuten gaar in de tomatensaus.
  7. Neem 6 schaaltjes en schep er wat tomatensaus in. Leg de keftedes erin en bestrooi met wat feta en de extra peterselie. Grote eters? Serveer er dan nog een wat stokbrood of een pita bij.

Eet smakelijk!

 

Tip!

Ik maak keftedes thuis ook regelmatig als gewone avondmaaltijd. Altijd lekker! In dat geval maak ik wat grotere balletjes en gaar ik ze in de oven, samen met aardappels en courgette. De balletjes en aardappels gaan dan rauw in een ovenschaal gevuld met de tomatensaus. Je bakt ze een uur op 250 graden en draait de balletjes halverwege even om. De laatste 10 à 15 minuten voeg je de courgette toe.


Combineer de keftedes met een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.