Van dit Griekse 3 gangen menu hebben wij echt heerlijk gegeten! Een groot voordeel is dat je veel kan voorbereiden, waardoor je nauwelijks meer in de keuken staat tijdens het eten. Wel zo gezellig als je gasten hebt!

We starten met de alom bekende keftedes: gehaktballetjes in tomatensaus. Daarna een hoofdgerecht uit de oven genaamd Kleftiko. Lekker mals lamsvlees dat anderhalf uur in de oven gegaard wordt samen met groenten, kruiden en aardappels. Het toetje is een heerlijke portokalopita (ja, ik schrijf het goed na 3 keer checken...). Een soort cake, maar dan gemaakt van filodeeg en op smaak gemaakt met sinaasappelsiroop.

Ingrediënten voor 6 personen

Keftedes
Gehaktballetjes
300 gr half om half gehakt
1 rode ui
1 ei
50 gr paneermeel
1 tl zout
1 el verse munt
2 el verse peterselie (+ extra om eroverheen te strooien)
3 tl komijnpoeder
Peper naar smaak
Tomatensaus
1 teentje knoflook
0,5 chilipepertje
70 gr tomatenpuree
400 gr gepelde tomaten uit blik
1 runderbouillonblokje
100 ml water
75 ml olijfolie
Ongeveer 30 gr feta voor eroverheen

Kleftiko
750 gr lamspoulet
3 el oregano (gedroogd)
2 teentjes knoflook
1,5 (rode) ui
120 ml droge witte wijn
75 ml olijfolie
1,5 el mosterd
1 chilipepertje
3 wortels (ca 300 gr.)
3 paprika's (rood, geel en groen)
450 gr aardappels
180 gr feta
6 laurierblaadjes
12 vellen bakpapier

Portokalopita
Cake
220 gr filodeeg
120 gr volle Griekse yoghurt
15 gr bakpoeder
3 eieren
50 gr rietsuiker
1 perssinaasappel
100 ml olijfolie
1/2 vanillestokje
Siroop
2 perssinaasappels
80 gr rietsuiker
40 ml water
0,5 tl kaneel

Eventueel extra Griekse yoghurt om erbij te serveren

Zo maak je het Griekse menu

Dit menu is eigenlijk heel makkelijk. Je kan het toetje alvast helemaal klaar maken. En terwijl het hoofdgerecht in de oven ligt maak je de keftedes. Alhoewel je die ook voor kan bereiden, zodat je ze alleen nog even op moet warmen. Je hoeft dan eigenlijk niks te doen als je visite hebt.

Portokalopita

Om te beginnen dus het toetje, met een naam die ik maar niet kan onthouden. Maar het is zo lekker, ik ga het zeker vaker maken! De cake wordt niet van bloem gemaakt, maar van filodeeg. En dat is verrassend lekker.

De sinaasappelsiroop maakt het lekker zoet en fruitig. De siroop maak je zelf en giet je na het bakken over de cake heen, het trekt dan langzaam allemaal in de cake.

Lees hier het recept voor de portokalopita >>

Kleftiko

Als tweede kan je de kleftiko klaarmaken. Dit hoofdgerecht kan je gewoon niet verprutsen. Gewoon alles snijden, inpakken en anderhalf uur in de oven leggen. Heb je bijna geen recept voor nodig ;)

Je brengt het vlees en de groenten op smaak met mosterd, oregano, knoflook en laurier. Ook de feta is een lekkere smaakmaker!

Lees hier hoe je de kleftiko maakt >>

Keftedes

Als laatste maak je de keftedes. Ik vond het handig om dat te doen terwijl de kleftiko in de oven stond. In totaal ben je er ongeveer 3 kwartier mee bezig. Als je zorgt dat ze ongeveer 25 à 30 minuten voor de kleftiko klaar zijn, komt het perfect uit.

Bereidt je ze liever van te voren voor, bijvoorbeeld omdat je gasten er al zijn. Dan kan dat natuurlijk ook. Begin dan eerst met de keftedes en daarna pas de kleftiko. Zet na stap 6 uit het recept gewoon het vuur uit en warm de keftedes op middellaag vuur in 10 minuutjes op als je wilt gaan eten.

Zo maak je de keftedes >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.