Kleftiko

Gepubliceerd op 24 juni 2023 om 06:45

Heb jij wel eens kleftiko gemaakt? Sinds de eerste keer dat ik het maakte, voor dit Griekse menu zo'n twee jaar geleden, staat het regelmatig bij ons op tafel. Super lekker en super makkelijk. Dit gerecht kan je gewoon niet verprutsen. Gewoon alles snijden, inpakken en anderhalf uur in de oven leggen. Heb je bijna geen recept voor nodig ;) Je brengt het vlees en de groenten op smaak met mosterd, oregano, knoflook en laurier. Ook de feta is een lekkere smaakmaker!

Het recept schijnt uit de tijd te komen dat Griekenland werd overheerst door Turkije. Verzetstrijders maakten hun eten klaar in een soort ondergrondse ovens, zodat de rook en stoom niet zichtbaar was voor de vijand. Tegenwoordig maak je gewoon pakketjes van bakpapier en leg je die in de oven. Doordat het afgesloten pakketjes zijn trekken alle smaken en sappen er goed in, waardoor je een heerlijk smaakvol gerechtje krijgt.

Ingrediënten voor 6 personen

(let op: bij deze hoeveelheden ga ik ervan uit dat je ook een voorgerecht en toetje eet. Doe je dat niet, ga dan uit van 4 personen met deze ingrediënten)

750 gr lamspoulet
3 el oregano (gedroogd)
2 teentjes knoflook
1,5 (rode) ui
120 ml droge witte wijn
75 ml olijfolie
1,5 el mosterd
1 chilipepertje
3 wortels (ca 300 gr.)
3 paprika's (rood, geel en groen)
450 gr aardappels
180 gr feta
6 laurierblaadjes
12 vellen bakpapier

Zo maak je kleftiko

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Doe het vlees in een grote kom en voeg de wijn, mosterd en olijfolie toe. Roer ook de oregano erdoor en voeg naar smaak peper en zout toe.
  3. Snij de peper fijn en pers de knoflook uit. Roer allebei door het vleesmengsel.
  4. Snij dan de paprika's in kleine blokjes. Snipper de ui. Schil de wortels, snij over lengte doormidden en dan in plakjes. Schil ook de aardappel en snij in blokjes.
  5. Roer de groenten en aardappels door het vleesmengsel.
  6. Leg steeds 2 vellen bakpapier op elkaar en schep er een zesde van de vlees en groenten op. Leg er een laurierblaadje en verkruimel er wat feta over. Bind de pakketjes dicht met rollade touw.
  7. Leg de pakketjes op een bakplaat en bak in anderhalf uur gaar in de oven.
  8. Leg de pakketjes dicht op de borden, zodat iedereen zijn eigen pakketje open kan maken. Serveer er eventueel nog een lekkere salade bij. Bijvoorbeeld van tomaten, ui, feta en olijfolie.

Eet smakelijk!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Serveer de kleftiko na een van deze voorgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.