Saganaki (gebakken feta)

Sagnaki is een lekker Grieks gerechtje van krokant gebakken feta. Je bakt de feta in een flinke laag hete olie met een korstje van bloem, ei en paneermeel. Heel simpel, maar wel meteen heel lekker. Serveer de saganaki met wat tomaatjes uit de oven, olijven en eventueel een lekker broodje.

Zorg wel dat je een goede feta of saladekaas gebruikt, dat is namelijk wel bepalend voor hoe lekker jouw saganaki wordt. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind de bekende witte kaas van Apetina nogal droog en smakeloos. De saladekaas van de Lidl vind ik dan wel weer heel lekker, maar ook dit is officieel geen echte feta. 

Voor feta geldt namelijk hetzelfde als voor bijvoorbeeld champagne, het mag alleen feta heten als het in een bepaald gebied gemaakt is. Daarnaast moet het van minimaal 70 procent schapenmelk en maximaal 30 procent geitenmelk gemaakt zijn. Maar goed, neem dus vooral een goede smaakvolle (feta)kaas die jij lekker vindt!

Ingrediënten voor 6 personen

500 gr feta
2 eieren
50 gr bloem
50 gr paneermeel
1 cirtoen
Bakje olijven
600 gr trostomaatjes
Eventueel een stokboodje

Zo maak je de saganaki

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden voor de tomaatjes. Leg de tomaatjes (aan de trosjes) in een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met een beetje peper en zout. Bak 12 minuten in de oven.
  2. Zet een ruime en redelijk hoge koekenpan met deksel op het vuur en verwarm er een flinke laag zonnebloemolie in, de laag moet diep genoeg zijn, zodat de feta straks half in de olie ligt.
  3. Snij de feta in 6 repen en haal door de bloem, dan de ei en als laatste het paneermeel.
  4. Bak in de hete olie 3 minuten per kant tot het korstje goudbruin is.
  5. Snij de citroen ondertussen in 6 parten en leg samen met wat olijfjes en tomaten op 6 bordjes.
  6. Leg de saganaki even op een stukje keukenpapier om het vet eruit te laten trekken, snij dan schuin doormidden en verdeel over de borden.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.