Tonijntartaar met venkel en dropsaus

Dit bijzondere gerecht at ik op Sardinië en ik besloot het na te maken voor het masterchef kerstdiner. De smaken van de drop, venkel en tonijn passen verrassend goed bij elkaar. Serveer echter niet teveel dropsaus bij de tartaar, want anders is de smaak wel erg overheersend. Ondanks dat het redelijk culinair klinkt is dit gerecht vrij makkelijk te maken.

De venkel en tonijn hoef je namelijk alleen te snijden. Dus de dropsaus is eigenlijk het enige wat je echt moet koken. Dat kun je makkelijk een dag van te voren doen. Dan hoef je de saus alleen nog op te warmen en eventueel iets te verdunnen met een scheutje water.

Ingrediënten voor 4 personen

400 gr tonijnfilet
65 gr venkel
2,5 el olijfolie
1 el limoensap
Peper en zout naar smaak
Dropsaus
100 gr zoethoudertjes
1 el olijfolie
Peper naar smaak

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

Zo maak je tonijntartaar met venkel en dropsaus

  1. Snij de dropjes over de lengte doormidden en dan iedere helft in vieren. Doe de stukjes drop in een pannetje met 250 ml koud water.
  2. Breng aan de kook een laat zachtjes pruttelen tot de drop allemaal gesmolten is, dit duurt ongeveer een half uur. Roer tussendoor regelmatig door en hou in de gaten dat het niet te hard kookt.
  3. Giet door een vergiet zodat er zeker weten geen stukjes drop meer in zitten. Roer de olijfolie erdoor en breng op smaak met flink wat peper.
  4. Je kunt de saus nu meteen gebruiken, hou er rekening mee dat het dikker wordt als het afkoelt. Heb je het van te voren gemaakt, warm het dan nog even op en voeg 50 tot 100 ml water toe, zodat het weer wat vloeibaarder wordt.
  5. Snij de tonijn in kleine blokjes. Haal de groene loof van de venkel af en snij fijn, die gebruik je als garnering. De venkel zelf snij je heel fijn, alsof je een ui snippert.
  6. Meng de venkel en tonijn door elkaar, samen met de olijfolie en het limoensap. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Maak er mooi gevormde tartaartjes van met behulp van een kookring en strooi de loof erover heen.
  8. Giet een beetje dropsaus rondom de tartaar en serveer eventueel met een stukje geroosterde ciabatta.

Eet smakelijk!

TIP: de dropsaus is ook goddelijk bij gebakken eendenborstfilet!


Combineer de tonijntartaar met een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.