Citroenvis met honing-rozemarijn aardappels en courgette

Gepubliceerd op 16 oktober 2021 om 07:02

Deze citroenvis aten mijn vriend en ik op Sardinië als lunch. Ik maakte hem thuis na als onderdeel van het Sardijnse menu. En dat is, al zeg ik het zelf, heel goed gelukt! De honing-rozemarijn aardappelen aten we bij een totaal ander Sardijns restaurants, maar ze passen heel goed bij de citroenvis.

Ingrediënten voor 6 personen

Let op, maak je de citroenvis als onderdeel van het Sardijnse menu dan is dit recept genoeg voor 6 personen. Zo niet, gebruik dan de dubbele hoeveelheid aardappels en 3 courgettes voor 6 personen.

6 zeebaarsfilets met huid (ca 120 gr per stuk)
3 tenen knoflook
1,5 ui
60 gr boter
3 el maizena
3 citroenen
150 ml kookroom
300 ml water
600 gr aardappels
2 courgettes
9 takjes rozemarijn
100 ml honing
Zeezout

Zo maak je citroenvis met honing-rozemarijn aardappelen

 1. Maak eerst de citroensaus. Snij daarvoor de knoflook en ui fijn. Rasp de citroenen en snij iedere citroen in 7 tot 8 plakjes. Hou 12 plakjes apart.
 2. Verhit de boter in een sauspannetje en fruit de knoflook en ui op laag vuur aan. Als ui zacht is voeg je de citroenrasp en de kookroom toe.
 3. Meng ondertussen de maizena met 3 el koud water. Voeg de rest van het water toe en roer dan ook het maizena papje erdoor. Leg ook de citroenschijfjes in de saus en breng aan de kook. Laat de saus ongeveer een kwartier zachtjes inkoken. Hou op laag vuur warm.
 4. Was de aardappels en snij in stukken. Kook of stoom ze 15 minuten, zodat ze vast wat zachter worden, maar nog niet helemaal gaar zijn.
 5. Snij ondertussen de courgettes over de lengte in vieren en daarna in stukken van ca. 1 cm.
 6. Rits van 3 takjes rozemarijn de takjes eraf en snij die fijn.
 7. Neem een koekenpan en bak de aardappels in wat boter en olijfolie knapperig met daarbij 3 takjes rozemarijn. Bak in een andere pan de courgette gaar met de andere 3 takjes rozemarijn.
 8. Voeg als beide klaar zijn de courgette toe aan de aardappels en giet de honing erbij. Laat karameliseren.
 9. Als het klaar is zet je het vuur uit, maar laat in de pan zitten zodat het warm blijft.
 10. Verhit in één of twee koekenpannen (afhankelijk van de grote van je pan, maar je wilt alle vis tegelijk kunnen bakken) weer wat boter en olijfolie. Dep de zeebaarsfilet droog en bestrooi met peper en zout. Leg steeds 2 schijven citroen bij elkaar in de pan en leg daar een filet op met de huid naar beneden.
 11. Bak gedurende ongeveer 4 minuten, draai de vis dan om en bak de andere kant rechtstreeks in de pan nog 1 à 2 minuten. Laat de citroenschijfjes wel gewoon in de pan liggen.
 12. Schep de vis op borden met het vel naar beneden. Schep op iedere vis een laag citroensaus en leg daarboven de citroenschijfjes.
 13. Schep ook de aardappels en courgette op de borden en bestrooi met zout en de fijngesneden rozemarijn.

Eet smakelijk!


Tip! Probeer ook eens een van deze visrecepten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.