Na een heerlijke vakantie op Sardinië twee weken geleden, is het tijd om even na te genieten met dit Sardijnse menu. We hebben namelijk niet alleen genoten van het lekkere weer en de mooie omgeving, maar ook van het heerlijke eten. En, zoals gebruikelijk in Italië, gaan we voor vier gangen in plaats van drie.

Er werden vooral veel vis en zeevruchten geserveerd, dus daar gaan we in dit menu ook voor. Daarnaast vielen de pure smaken op, je proeft vooral gewoon de hoofdingrediënten. Citroen, tomaat, basilicum, knoflook, rozemarijn en honing zijn de belangrijkste smaakmakers in dit menu.

We starten met een anti-pasti, oftewel 'voor de pasta', van grote garnalen gebakken met knoflook en peper. Daarna is het tijd voor de primi, waar meestal pasta en soms risotto wordt geserveerd. In dit menu gaan we voor tagliatelle pomodoro met basilicum crème. De secondi bestaat op Sardinië meestal uit vis en soms ook vlees. We aten als lunch een heerlijke citroenvis, die ik thuis namaakte voor dit menu. Erg lekker!

Bij secondi krijg je vaak geen bijgerechten, deze contorni bestel je er los bij. Voor dit menu maak je er honing-rozemarijn aardappels en courgette bij. Het toetje, de dolci, van dit menu is traditioneel Sardijns en heet seadas. Het is een pastijtje gevuld met kaas en overgoten met honing. Klinkt misschien gek, maar is heel lekker!

Ingrediënten voor 6 personen

Knoflook-chili garnalen
18 tot 24 grote garnalen, ongepeld
6 grote tenen knoflook
1 `a 2 rode chilipepertjes
3 el olijfolie
50 gr roomboter
1 citroen
Peper en zout

KokenKoken

Pasta pomodoro met basilicum crème
Pasta
360 gr semolinabloem + extra voor bestrooien
3 eieren
3 eidooiers
Ca 2 el olijfolie
Tomatensaus
1,5 kilo tomaten
3 tenen knoflook
30 gr basilicum
1 el maizena
Basilicumcrème
65 gr basilicum
125 ml koolzaad- of raapzaadolie
20 gr olijfolie
20 gr eiwitten
40 gr volle yoghurt

Citroenvis met honing-rozemarijn aardappels en courgette
6 zeebaarsfilets met huid (ca 120 gr per stuk)
3 tenen knoflook
1,5 ui
60 gr boter
3 el maizena
3 citroenen
150 ml kookroom
300 ml water
600 gr aardappels
2 courgettes
9 takjes rozemarijn
100 ml honing
Zeezout

Seadas
175 gr bloem
100 ml water
20 gr boter
Snuf zout
100 gr zachte pecorino en/of ricotta
1 citroen
Honing naar smaak
Eventueel 2 takjes rozemarijn
Ca. 0,5 ltr zonnebloemolie

Zo maak je het Sardijnse menu

Dit menu is heel wat werk. Om alles zo lekker mogelijk te serveren maak je tijdens het diner de gerechten pas af. Maar je kan natuurlijk wel een hoop voorbereiden. Neem, net als in Italië, lekker de tijd voor het diner!

Tagliatelle pomodoro met basilicum crème

Als eerste bereid je de pasta pomodoro voor, dit bestaat ui 3 onderdelen. Namelijk de pasta, de tomatensaus en de basilcum crème. De crème serveer je koud, maar de pasta en tomatensaus zijn warm. Het pastadeeg maak je van tevoren, maar pas als je gaat eten vorm je er tagliatelle van kook je het. Het laatste minuutje kook je het in de verse tomatensaus. Je kan dit gerecht tot stap 16 voorbereiden.

TIP: wil je het jezelf iets makkelijker maken, gebruik dan verse pasta uit de supermarkt.

Lees hier het recept voor pasta pomodoro met basilicum crème >>

Seadas

Als tweede bereid je het toetje voor. Je kan de pasteitjes helemaal klaarmaken (tot stap5), zodat je ze alleen nog hoeft te frituren. Niet traditioneel, maar wel heel lekker, is om de honing op te warmen met wat takjes rozemarijn, dat geeft een heerlijk extra smaakje.

Bekijk het recept voor Sardijnse seadas >>

Citroenvis met honing-rozemarijn aardappels en courgette

Ook de citroenvis met honing-rozemarijn aardappels en courgette kan je voorbereiden (t/m stap 6). Maar de vis bak je natuurlijk pas als je hem gaat eten. Ik at de citroenvis en de honing-rozemarijn aardappelen bij twee totaal verschillende restaurants en gerechten op Sardinië, maar ze passen heel goed bij elkaar!

Hier kan je het recept voor citroenvis emt honing-rozemarijn aardappels vinden >>

Knoflook-chili garnalen

Als allerlaatste begin je met het eerste gerechtje, namelijk de knoflook garnalen. Ook hier kan je alles weer voorbereiden, zodat je ze alleen nog hoeft te bakken. Ik at meerdere garnalen op Sardinië en de pure smaak van de garnalen viel mij op. Geen sausjes erbij, gewoon garnalen met wat knoflook, peper en zout. Is niet alleen lekker, maar maakt het ook makkelijk om te maken ;)

Bekijk hier het recept voor knoflook-chili garnalen >>

Eet smakelijk!


TIP! Probeer ook eens een van deze menu's:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.