Seadas (Sardijnse kaaspastei met honing)

Gepubliceerd op 16 oktober 2021 om 07:03

Dit traditionele Sardijnse toetje proefde ik tijdens vakantie op Sardinië. De combinatie van honing en kaas klinkt raar, maar is heel lekker. Een soort combi tussen een kaasplankje en een zoet toetje. In Sardinië wordt zachte pecorino gebruikt, die kunnen we in Nederland helaas niet kopen. 

Je kan in plaats daarvan ricotta gebruiken, of meng half half een harde pecorino met ricotta, zodat je meer kaassmaak hebt dan wanneer je alleen ricotta gebruikt.

Niet traditioneel, maar wel heel lekker, is om de honing op te warmen met wat takjes rozemarijn, dat geeft een heerlijk extra smaakje.

Ingrediënten voor 6 seadas

175 gr bloem
100 ml water
20 gr boter
Snuf zout
100 gr zachte pecorino en/of ricotta
1 citroen
Honing naar smaak
Eventueel 2 takjes rozemarijn
Ca. 0,5 ltr zonnebloemolie

KokenKoken

Recept voor Sardijnse seadas

  1. Snij de boter voor het deeg in kleine blokjes.
  2. Maak nu het deeg door het bloem en water samen te kneden tot een soepel deeg op een werkblad bestrooit met bloem. Als je een mooi deeg hebt, kneed je er blokje voor blokje de boter doorheen. Vorm tot een bal, wikkel in huishoudfolie en laat een half uurtje rustenn.
  3. Rasp de schil van de citroen en doe in bakje. Als je pecorino gebruikt rasp je die en roer (eventueel samen met de ricotta) door de citroenschil. Pers de helft van de citroen uit en roer 1 el sap door het kaasmengsel.
  4. Rol het deeg uit tot een grote dunne lap en druk er 12 rondjes uit van 10 cm doorsnee.
  5. Verdeel het kaasmengsel over 6 deeglapjes en dek af met de overige 6 deeglapjes. Druk de randjes goed aan en maak er een mooi randje van door er met een vork in te drukken.
  6. Doe de honing, eventueel samen met de rozemarijn, in een pannetje en warm op laag vuur op.
  7. Verhit in een andere ruime pan de zonnebloemolie tot ongeveer 170 graden. Frituur 2 of 3 pasteitjes per keer 3 minuten per kant tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  8. Hou de pasteitjes eventueel warm in een oven op 50 tot 75 graden, terwijl je de rest frituurt.
  9. Leg de pasteitjes op borden en overgiet met de warme honing, serveer direct.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.