We gaan weer naar het noorden met dit Finse menu. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel bekend met Finland, behalve dat ik weet dat de taal vrij ingewikkeld klinkt. Maar goed, bij een kleine zoektocht op internet kwam ik wel veel lekker uitziende gerechten tegen, waar je een heerlijk menu van kunt maken. Dus tijd om aan de slag te gaan!

We starten het menu met perunarieska, oftewel een lekker zacht platbrood van aardappel. Ik serveerde het met lekkere homemade kruidenboter. Als hoofdgerecht maken we een ovenschotel met rijst, gehakt en witte kool, kaalilaatikko genaamd. Deze is smaak gebracht met majoraan, nootmuskaat, witte peper en maple syrup. Erg lekker!

En, het belangrijkste, het toetje is een heerlijk smeuïg gebakje van bloem, amandelmeel en koekkruimels, overgoten met een siroop van onder andere rum. Ook een aanrader voor bij de koffie :)

Ingrediënten voor 6 personen

Aardappel platbrood
450 gr aardappels
45 gr boter
90 ml melk
120 gr bloem
120 gr roggemeel
1,5 tl bakpoeder
1,5 ei
3/4 à 1 tl zout
2 tl suiker

KokenKoken

Kaalilaatikko
200 gr (zilvervlies)rijst
2 el boter
1 ui
1 kilo witte kool
1 tl witte peper
4 tl majoraan
1 tl nootmuskaat
1,5 blokje runderbouillon
300 ml water
2 el maple syrup
600 gr gehakt
100 gr parmezaan

Cranberry jam naar smaak

Runeberg cake
100 gr zachte roomboter
50 gr donkerbruine basterdsuiker
50 gr suiker
1 ei, losgeroerd
45 gr bloem
1 tl bakpoeder
45 gr amandelmeel
35 gr biscuitjes
1 tl kardemompoeder
1 tl gemberpoeder
50 ml melk
Siroop
100 ml water
4el suiker
2 el rum (meer of minder naar smaak)
Glazuur
30 gr poedersuiker
0,5 el melk
6 tl frambozenjam

Zo maak je dit Finse menu

Runeberg cakejes

We beginnen met het toetje, dan hoef je daar tijdens het diner niks meer aan te doen. De Runeberrg cakejes, in het Fins Runebergintorttu genaamd, zijn heerlijk smeuïg. Ze worden traditioneel versierd met een cirkel van glazuur en daarin een schepje frambozenjam, maar zonder zijn ze ook lekker. Pas wel op met deze cakejes, want ze zijn heel kwetsbaar, voor je het weet vallen ze uit elkaar.

Lees hier het recept voor Runebergintorttu >>

Kaalilaatikko

Als tweede bereid je de kaalilaatikko voor. Deze moet 3 kwartier in de oven. Om te voorkomen dat er veel tijd tussen het voor- en hoofdgerecht zit, raad ik je aan om de ovenschotel alvast een half uurtje te bakken. Dan hoeft het daarna nog maar een kwartiertje en zitten jullie niet te lang te wachten.

Hier vind je het recept voor de Finse kaalilaatikko >>

Perunarieska

Dan het aardappel platbrood. Deze broodjes zijn nog een beetje smeuïg van binnen doordat ze van aardappel gemaakt worden. Heerlijk in combinatie met de knapperige korst. Je kan ze van te voren helemaal bakken, maar warm ze dan nog wel even op voor je ze gaat eten. Warm zijn ze het lekkerst 😋

Bekijk hier het recept voor Fins platbrood van aardappel >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.