Runeberg cakejes

Gepubliceerd op 6 oktober 2021 om 07:03

Deze Runeberg cakejes, in het Fins Runebergintorttu genaamd, zijn heerlijk smeuïg. Ze worden gemaakt van bloem, amandelmeel en koekkruimels en na het bakken overgoten met een siroop van onder andere rum. Ik maakte ze als toetje bij het Finse menu, maar het is ook een aanrader voor bij de koffie :)

De torttu worden traditioneel versierd met een cirkel van glazuur en daarin een schepje frambozenjam, maar zonder zijn ze ook lekker. Pas wel op met deze cakejes, want ze zijn heel kwetsbaar, voor je het weet vallen ze uit elkaar.

Ingrediënten voor 6 Runebergintorttu

Runeberg cake
100 gr zachte roomboter
50 gr donkerbruine basterdsuiker
50 gr suiker
1 ei, losgeroerd
45 gr bloem
1 tl bakpoeder
45 gr amandelmeel
35 gr biscuitjes
1 tl kardemompoeder
1 tl gemberpoeder
50 ml melk
Siroop
100 ml water
4el suiker
2 el rum (meer of minder naar smaak)
Icing
30 gr poedersuiker
0,5 el melk
6 tl frambozenjam

KokenKoken

Zo maak je de Runebergintorttu

  1. Maak als eerste de siroop door het water met de suiker aan de kook te brengen, tot de suiker is opgelost. Laat dan nog 2 minuutjes zachtjes inkoken.
  2. Haal van het vuur en roer de rum erdoor. Laat afkoelen op kamertemperatuur.
  3. Neem een muffinvorm en vet 6 vormpjes in met boter, bestuif daarna met bloem.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Doe voor de cakejes de boter, basterdsuiker en gewone suiker in een kom en mix tot een luchtig en glad geheel, dat duurt 5 tot 10 minuten.
  6. Mix dan het ei erbij. Als deze helemaal is opgelost zeef je de bloem en het bakpoeder erbij. Mix goed door.
  7. Maal ondertussen de bisquitjes fijn in een keukenmachine en roer deze er samen met het amandelmeel, de kardemom en het gemberpoeder doorheen.
  8. Voeg als laatste de melk toe en mix alles nog een minuutje goed door.
  9. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en vak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  10. Laat de cakejes na het bakken eerst iets afkoelen, ongeveer een kwartiertje.
  11. Haal voor de zekerheid een mesje langs de randjes van de vormpjes en draai het bakblik dan om. Als het goed is glijden ze er nu vanzelf uit. Wees wel heel voorzichtig, anders vallen ze uit elkaar. In tegenstelling tot bijvoorbeeld muffins, laat je de cakejes nu eigenlijk op z'n kop staan, dus de brede kant is de boden
  12. Laat de cakejes helemaal afkoelen. Maak ondertussen het glazuur door de melk en poedersuiker door elkaar te roeren.
  13. Als de cakejes zijn afgekoeld maak je op ieder Runebergintorttu een cirkel van glazuur. Schep daarin een theelepel frambozenjam.
  14. Je eet de cakejes op kamertemperatuur, bewaar ze dus afgedekt buiten de koelkast.

Eet smakelijk!


Deze gebakjes zijn ook lekker:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.