Rabarbercrumble cake

Gepubliceerd op 29 juni 2021 om 08:05

De laatste stengels rabarber liggen in de winkels, het seizoen is alweer bijna voorbij. Een goed moment om nog even van deze bijzondere groente te genieten. Dat gaat heel goed met deze rabarbercrumble cake! Een 'gewoon' lekkere cake met daarbovenop rabarber en een lekkere crunchy crumble met havermout.

Ik gebruikte een basisrecept voor cake van Rutger bakt, dus die is sowieso goed! De rabarber gaat van te voren even in de oven met een goede laag suiker. Als de cake bijna gaar is kunnen de rabarber en crumble eroverheen. Al met al ben je wel even bezig met de cake, maar het resultaat mag er wezen!

Ingrediënten voor 1 rabarbercrumble cake

375 gr rabarber
16 gr vanillesuiker (2 zakjes)
20 gr rietsuiker

Cake
125 gr suiker
25 gr vanillesuiker
150 gr boter
1/2 tl vanille extract
Snuf zout
3 eieren
150 gr bloem
10 gr bakpoeder

Crumble
50 gr bloem
50 gr havervlokken
50 gr rietsuiker
50 gr boter

een cakevorm van 25 cm lang

Aan de slag

 1. Zorg dat alle ingrediënten voor de cake op kamertemperatuur zijn. De boter voor de crumble moet wel koud zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snij de rabarberstengels in stukken die net zo breed zijn als de cakevorm, zodat je ze er straks dwars op de cake kan leggen.
 3. Leg in een ovenschaal en bestrooi met de suiker. Dek af met aluminiumfolie en bak een kwartier in de oven. Verwijder dan de folie en bak nog 10 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen.
 4. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden.
 5. Mix voor cake de boter, suiker, vanille en het zout tot een zachte luchtige massa, dit duurt tenminste 5 minuten.
 6. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Het volgende ei pas als de vorige helemaal goed is opgenomen in het beslag. Mix nog even goed door.
 7. Zeef dan het bloem en bakpoeder erbij en roer er met een spatel doorheen.
 8. Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en lange kanten met een stuk bakpapier dat een stuk boven de vorm uitkomt, daarmee kan je de cake straks makkelijk uit de vorm halen.
 9. Giet het beslag in de vorm en bak de cake 50 minuten in de oven.
 10. Maak ondertussen de crumble door de bloem, havermoet en rietsuiker door elkaar te roeren. Snij de boter in blokjes en wrijf me je vingers door de droge ingrediënten tot je een grove crumble hebt. Zet in de koelkast tot gebruik.
 11. Haal de cake uit de oven en verhoog de temperatuur naar 175 graden.
 12. Leg de rabarberstengels over de breedte bovenop de cake. Wees voorzichtig, want de cake is nog niet helemaal gaar! Verdeel dan de crumble erbovenop.
 13. Bak de cake nu nog 20 minuten op 175 graden. Haal dan even uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden. Bak nog 10 minuten om de crumble lichtbruin en knapperig te maken.
 14. Laat de cake eerst even afkoelen in de vorm. Snij dan de randjes aan de korte einden los en trekk de cake met het bakpapier uit de vrom. Laat helemaal afkoelen op een rooster. 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.