Portokalopita

Gepubliceerd op 19 juli 2021 om 08:03

Deze Griekse cake wordt niet van bloem gemaakt, maar van filodeeg. En dat is verrassend lekker. Ik maakte het als toetje bij het Griekse menu, maar als tussendoortje bij een kopje koffie of thee is hij ook heerlijk.

De cake wordt lekker zoet en fruitig gemaakt met sinaasappelsiroop. Deze siroop maak je zelf en giet je na het bakken over de cake heen, het trekt dan langzaam allemaal in de cake.

Ingrediënten voor 1 cake van 25 cm

Cake
220 gr filodeeg
120 gr volle Griekse yoghurt
15 gr bakpoeder
3 eieren
50 gr rietsuiker
1 perssinaasappel
100 ml olijfolie
1/2 vanillestokje
Siroop
2 perssinaasappels
80 gr rietsuiker
40 ml water
0,5 tl kaneel

Eventueel extra Griekse yoghurt om erbij te serveren

Zo maak je portokalopita

  1. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien, dit duurt meestal een half uurtje. Warm de oven voor op 150 graden.
  2. Leg de filodeegbladen op een bakplaat met bakpapier en bak een kwartier in de oven. Draai ze dan om en bak nog eens 15 minuten. Laat vervolgens afkoelen. Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  3. Rasp ondertussen de sinaasappel. Snij daarna door de helft en pers 1 helft uit. Snij ondertussen het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit en doe in een mixkom samen met de sinaasappelsap en rasp. Gooi de vanillepeul niet weg, die kook je straks nog mee in de siroop.
  4. Maak nu het beslag voor cake door ook de suiker, olijfolie en eieren in de kom te doen met een snufje zout erbij. Klop in ongeveer 5 minuten luchtig.
  5. Mix dan het bakpoeder erdoor en roer als laatste de yoghurt door het mengsel.
  6. Breek de vellen filodeeg in stukjes en roer door het beslag. Vet een cakevorm in met een klein beetje olijfolie en giet het beslag erin.
  7. Snij de overgebleven halve sinaasappel in dunne halve plakjes en leg op de cake. Bak in 30 tot 35 minuten gaar in de oven.
  8. Terwijl de cake in de oven staat maak je de siroop. Pers de 2 sinaasappels uit en doe het sap samen met de suiker, water, kaneel en het lege vanillestokje in een pannetje. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuutjes inkoken tot het de dikte van limonadesiroop heeft. Haal dan van het vuur en laat afkoelen.
  9. Prik, zodra de cake uit de oven komt er wat gaatjes in met een sateprikker en giet de siroop erover heen. Laat zeker een uur staan, zodat de siroop er goed in kan trekken.
  10. Serveer de portokalopita met wat Griekse youghurt.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.