Duitse kwarktaart

Gepubliceerd op 6 juni 2021 om 07:54

Deze Duitse kwarktaart is gebaseerd op het recept uit de Taartbijbel van Hans Spitsbaard. De taart wordt gebakken, net als een Amerikaanse cheesecake, maar doordat er kwark in zit is het een stuk minder zwaar. Het zit een beetje tussen een ongebakken kwarktaart en een cheesecake in.

De kwark zelf wordt niet gezoet, het zoete in deze taart zit hem in de frambozenjam en de bastognekoeken. Die bastognekoeken horen volgens het originele recept als een soort decoratie op de rand van de taart geplakt te worden. 

 Ik ben voor een iets gemakkelijkere versie gegaan. In plaats van een deeg te maken voor de taatbodem, heb ik de bodem gemaakt van verkruimelde bastognekoekjes met boter.

Ingrediënten voor 1 taart van 18 cm doorsnee

80 gr boter
280 gr bastognekoeken
120 gr frambozenjam
25 gr bloem
140 gr volle kwark
140 gr slagroom
65 gr ei
1 citroen
1 vanillestokje
20 gr poedersuiker

Zo maak je de Duitse kwarktaart

 1. Neem een springvorm van 18 cm en bedek de bodem en randen met een stuk bakpapier.
 2. Smelt de boter in een pannetje en verkruimel ondertussen de bastognekoeken. Ik vind het altijd het makkelijkste om ze gewoon in de blender te gooien.
 3. Roer de verkruimelde koekjes door de boter en doe in de springvorm. Verdeel over de bodem en de rand, tot ongeveer 4 cm hoog. Zet in de koelkast tot gebruik.
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 5. Zeef voor de kwarkvulling het bloem in een ruime kom. Roer een derde van de kwark erdoor, herhaal nog 2 keer tot alle kwark er goed, klontvrij door geroerd is. Doe dan hetzelfde met de slagroom en roer alles weer goed door.
 6. Schraap het merg uit het vanillestokje. Rasp de helft van de citroen, snij doormidden en pers 1 helft uit.
 7. Roer de eieren, vanillemerg, het citroenrasp en 15 gr citroensap door het kwarkmengsel. Je moet het echt roeren, niet kloppen, want anders komt er teveel lucht in.
 8. Neem de taartvorm uit de koelkast en smeer de jam over de bodem. Giet de kwark erover heen, zorg dat het tot iets onder de bovenkant van de bastogne-rand uitkomt.
 9. De taart moet in totaal 35 minuten bakken in de oven.
  Een tip uit de Taartbijbel is om hem er na 25 minuten even uit te halen, de kwark staat dan heel bol en kan gaan barsten. Door hem even af te laten koelen zakt het weer in. Daarna bak je hem nog 10 minuten. Helaas was hij bij mij toch nog iets gebarsten. Maar voor de smaak maakt dat niet uit.
 10. Laat de taart helemaal afkoelen. Bestrooi dan met de poedersuiker.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.