Vanille ijs met middeleeuwse vijgensaus

Gepubliceerd op 29 mei 2021 om 08:12

De vijgensaus van dit toetje komt uit 'The Medieval Cookbook' van Maggie Black. Een leuk boek met allerlei Engelse gerechten uit de middeleeuwen, waarop het middeleeuwse menu gebaseerd is. Waar ook het recept voor deze vijgensaus in staat. Net als bijna alle sauzen in het boek wordt deze gemaakt met rode wijn. En dat proef je, in combinatie met de peper, kaneel en kruidnagel is het een kruidig sausje. Maar je kan hem zo zoet maken als je zelf wil.

Kies wel een neutrale smaak ijs, want de saus heeft al smaak zat en past zeker niet overal bij. Ik ging voor vanille ijs, maar gewoon roomijs en naturel yoghurt ijs zullen ook lekker zijn. En ik denk dat kaneelijs er ook goed bij past. 

Ingrediënten voor 6 personen

Flinke bak vanille ijs
125 gr gedroogde vijgen
125 gr krenten of rozijnen
275 ml rode wijn
Snuf versgemalen zwarte peper
1/3 tl kaneel
1/8 tl gemalen kruidnagel
1 el bruine basterdsuiker (of meer naar smaak)
1 el maizena
Snufje zout

Zo maak je de middeleeuwse vijgensaus

  1. Week de gedroogde vijgen een uurtje in kokendheet water. Doe dan samen met de rozijnen en rode wijn in een pannetje.
  2. Voeg de peper, kaneel, kruidnagel en suiker toe en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes inkoken en haal dan van het vuur.
  3. Laat een kwartier staan om iets af te koelen en maal vervolgens tot een puree in een blender of keukenmachine. Voeg eventueel wat van het water toe waarin de vijgen hebben geweekt als het heel erg dik is.
  4. Doe dan terug in de pan en meng de maizena met 1 of 2 eetlepels van het weekwater tot een papje.
  5. Warm de saus weer op en roer de maizena erdoor. Laat weer even zachtjes koken tot het een mooie saus is. Voeg nog een snufje zout toe en suiker naar smaak.
  6. Serveer met het ijs.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.