Zoete bapao met kaneelsaus

Gepubliceerd op 25 mei 2021 om 08:03

Een tijdje geleden maakte ik voor het eerst zelf bapao's. Dat smaakte naar meer! Vandaag heb ik daarom een recept voor zoete bapao's. Ze zijn gevuld met een vulling die normaal gesproken in Engelse mince pies zit. Gedroogd fruit, gekookt in sinaasappelsap (traditioneel wordt er drank gebruikt om in te koken) met kruiden. De kaneelsaus is er heerlijk bij!

Ingrediënten voor 6 zoete bapao's

Vulling
120 gr gedroogd fruit (ik gebruikte 20 gr rozijnen, 20 gr krenten, 20 gr cranberries, 30 gr gedroogde pruimen en 30 gr gedroogde abrikozen)
Halve appel
Rasp van 1 citroen

1 sinaasappel
0,5 el sinaasappel marmelade
0,5 tl speculaaskruiden
1 el bruine basterdsuiker
Eventueel 1 el bruine rum
Deeg
250 gr bloem
5 gr gist
150 ml lauwwarme melk
1 tl suiker
Kaneelsaus
20 gr boter
20 gr bloem
200 ml melk
3 el suiker (of meer naar smaak)
1 tl kaneel

Zo maak je zoete bapao

 1. Rasp de citroen en de sinaasappel en pers daarna de sinaasappel uit. Schil de appel en snij in kleine blokjes.
 2. Snij het gedroogde fruit fijn en meng in een kom met de citroen- en sinaasappelrasp, de appel, het suiker en de speculaaskruiden.
 3. Smelt de boter in een pannetje en voeg het fruit toe. Giet het sinaasappelsap erbij en ook de rum voor wat extra smaak. Kook het mengsel tot de sinaasappelsap is verdampt. Laat helemaal afkoelen. Je houdt waarschijnlijk wat mince meat over, maar kan dit in een goed afgesloten bak een paar weken in de koelkast bewaren.
 4. Warm voor het deeg de melk iets op, maar niet te heet, dan werkt het gist niet meer.
 5. Roer de gist en het suiker door elkaar en meng met een klein deel van de melk en laat de gist een paar minuutjes werken.
 6. Doe de bloem in een kom, roer de gist en de rest van de melk erbij. Roer door elkaar en kneed dan tot een soepel deeg (dat kan gewoon in een keukenmachine met deeghaken).
 7. Verdeel het deeg in 6 delen. Kneed elk stukje uit tot een lapje deeg en schep op ieder stuk ongeveer 35 gram vulling (ik gebruikte ongeveer 25 gr per broodje, maar vond dat uiteindelijk iets te weinig). Vouw het deeg goed dicht en maak er een balletje van.
 8. Knip 6 stukjes uit een stuk bakpapier en leg de zoete bapao's erop zodat ze niet vastplakken tijdens het stomen. Stoom de bapao's in een stoommandje boven kokend water, of in een stoomkoker in een kwartier gaar.
 9. Ondertussen maak je de kaneelsaus door de boter te smelten en de bloem er 2 minuutjes in te bakken. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe, roer steeds goed door en voeg nieuwe melk toe als het helemaal is opgenomen.
 10. Roer dan de kaneel en suiker erdoor, proef even en voeg eventueel meer toe naar smaak.
 11. Serveer de zoete bapao met de kaneelsaus.

Handige tip: je kan de bapao's in de koelkast bewaren en opwarmen in de magnetron. Doe zein een schaaltje met magnetronfolie erover heen en warm op 750 wat in een minuutje op.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.