Sticky toffee pudding

Gepubliceerd op 28 juli 2021 om 08:04

Het lekkerste toetje dat er is, sticky toffee pudding! Mijn absolute favoriet! Je kan hier natuurlijk een koffietje of theetje bij drinken, maar het is een veel beter idee om hier een lekkere pint Guinness bij te schenken.

Ik maakte eenpersoonspuddinkjes, ziet er met serveren extra leuk uit. Maar je kan er ook 1 grotere van maken. Je hebt vormpjes nodig met een inhoud van ongeveer 175 tot 200 ml. Of dus 1 grotere van ongeveer 800 ml. De cakejes rijzen nog tijdens het bakken, dus vul ze niet helemaal tot bovenaan.

Ik maakte de sticky toffee pudding als onderdeel van het Pub menu. Maar heel eerlijk, toen we een weekendje in Edinburgh waren heb ik het ook gegeten als ontbijt, lunch en tussendoortje. Daarna moest ik op dieet, maar ik vond het echt genieten! 😋

Ingrediënten voor 4 sticky toffee puddings

100 gr ontpitte dadels
85 gr kokendheet water
0,5 tl vanille extract
1 ei
90 gr zelfrijzend bakmeel
0,5 tl baksoda
50 ml melk
45 gr boter
70 gr donkerbruine basterdsuiker
1 el stroop
Toffeesaus
115 ml slagroom
80 gr lichtbruine basterdsuiker
25 gr roomboter
1 el stroop

Zo maak je Sticky Toffee Pudding

 1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Snij de dadels in heel kleine stukjes en giet het kokendhete water erover heen. Laat een half uurtje weken. Prak daarna fijn met een vork en roer het vanille extract erdoor. (giet het water niet af)
 3. Smeer ondertussen de vormpjes in met boter en bestrooi met bloem of meel, zodat je de cakejes er straks makkelijk uit krijgt.
 4. Klop de boter met de suiker luchtig. Roer het ei los en voeg langzaam, terwijl je blijft kloppen toe aan de boter. Klop daarna ook de stroop erdoor.
 5. Roer het zelfrijzend bakmeel en baksoda door elkaar en voeg een derde toe aan het boter-eimengsel. Meng goed en klop er dan de helft van de melk doorheen. Voeg dan weer een derde van het meel toe, dan weer de melk en als laatste de rest van de meel. Klop goed door tot een mooi egaal beslag.
 6. Roer als laatste, met een lepel, het dadelmengsel door het beslag .
 7. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cakejes in 20 tot 25 minuten gaar. (ik bakte ze 22 minuten)
 8. Ondertussen maak je de toffeesaus: doe 85 ml slagroom in een pannetje, samen met de suiker en de roomboter. Breng aan de kook en roer de stroop erdoor zodra de boter is gesmolten en alle suiker is opgelost.
 9. Laat 5 minuten koken, totdat het een mooie goudbruine kleur heeft. Haal van het vuur en roer de rest van de slagroom erdoor.
 10. Haal de puddinkjes uit de oven en laat even 5 minuten iets afkoelen in de vormpjes. Haal een mes langs de randjes en kieper ze uit de vormpjes.
 11. Giet ongeveer een derde van de saus in een diep bord, dat net groot genoeg is om alle cakejes in te zetten. Zet de cakejes in de saus en giet nog een derde van de saus eroverheen. Dek de sticky toffee pudding en de rest van de saus af met aluminiumfolie en laat rusten tot je ze gaat eten. Ze hoeven niet in de koelkast.
 12. Je kan de sticky toffee pudding op kamer temperatuur serveren, maar nog lekkerder is om ze even op te warmen. Zet daarvoor alle cakejes op een schoteltje en giet de rest van de toffesaus in een magnetronbestendig bakje. Zet alles in de magnetron en warm een halve minuut op, op 650 watt.
 13. Verdeel de rest van de saus over de cakejes en serveer met een pint Guinness.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Combineer de sticky toffee pudding met een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.