Dit Vlaamse patatje stoofvlees was heerlijk, na vijf uur stoven was het vlees heerlijk mals. Ik maakte het als onderdeel van het Belgische menu, maar het is ook zeker een aanrader als losse maaltijd.
Ik heb runderwangen gebruikt, die moeten echt wel vijf uur stoven. Tijdens het snijden voelden ze heel stug aan, maar als ze eenmaal klaar zijn heb je heerlijk zacht vlees met veel smaak. Je kan ook sukadelappen of riblappen gebruiken. Die zijn wat eerder klaar, maar hoe langer je het vlees laat stoven, hoe lekkerder het wordt.
Door het een dag van te voren klaar te maken wordt het trouwens nog smaakvoller, dus dat kan ik zeker aanraden!
Ingrediënten voor 6 personen
1500 stoofvlees
2 uien
2 takjes tijm
1 blaadje laurier
1 tl gedroogde jeneverbessen
1,5 el mosterd
3 el bloem
500 ml bruin Belgisch bier (bv. Leffe)
1 runderbouillonblokje
500 gr wortels
1,5 kilo Vlaamse frieten
Zo maak je het patatje stoofvlees
- Snij het vlees in blokjes van ongeveer 2,5 cm, bestrooi met peper en zout en snipper de uien.
- Verhit wat boter in een pan en braad het vlees aan. Doe dat eventueel in gedeeltes, zodat alles goed aanbakt. Ik deed het in drieën.
- Als alles aangebakken is doe je al het vlees in de pan en voeg je de uien toe. Bak die nog 5 minuten mee.
- Roer dan het bloem erdoor en bak nog 2 à 3 minuten.
- Ondertussen plet je de jeneverbessen een beetje fijn en snij ze daarna klein. Voeg de bessen, tijm, laurier, de mosterd, het bier en het bouillonblokje toe.
- Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 5 uur lang zachtjes sudderen. Roer af en toe even door.
- Als het vlees gaar is kunnen de wortels erbij. Snij deze in de lengte in vieren en daarna in stukken van ongeveer 5 cm lang. Roer door het vlees en bak nog een kwartiertje mee.
- Ondertussen kun je de Vlaamse frieten frituren.
- Schep de frieten in een bakje, schep daar het stoofvlees op en serveer met een flinke lepel Belgische mayonaise.
Eet smakelijk!
Tip! Probeer ook eens een van deze lekkere recepten:
Reactie plaatsen
Reacties