Het Belgische menu

We maken een tripje naar onze zuiderburen met dit Vlaamse menu. De Belgische keuken staat vooral bekend om de chocolade, bier en frieten. Maar heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Denk aan waterzooi, mosselen in bier, wafels en stoemp. Ik ging voor een lekker bourgondisch menu.

Als voorgerecht maken we heerlijke garnalen kroketten met gefrituurde peterselie. Dan gaan we aan het Vlaams stoofvlees, uiteraard met frieten en mayo. We sluiten af met verloren brood met speculaas en appel. Verloren brood kent iedereen eigenlijk wel, maar dan als ontbijt: wentelteefjes. We eten ze deze keer als toetje met speculaas, gebakken appel en vanille vla.

Dit menu heeft voor- en nadelen, alles duurt namelijk redelijk lang om te maken. Maar de tijd zit hem vooral in het wachten to dingen gaar zijn of afgekoeld. Voordeel is dat je bijna alles van te voren klaar kan maken, waardoor je tijdens het diner bijna niks meer hoeft te doen.

Ingrediënten voor 6 personen

Garnalenkroketjes met gefrituurde peterselie
130 gr kleine garnalen
65 gr boter of margarine
2 bosuien
100 gr bloem
50 ml melk
250 ml visbouillon
Bosje peterselie
Paar druppels worcestersaus
3 eieren
6 el paneermeel
10 el panko

Patatje stoofvlees
1500 stoofvlees
2 uien
2 takjes tijm
1 blaadje laurier
1 tl gedroogde jeneverbessen
1,5 el mosterd
3 el bloem
500 ml bruin Belgisch bier (bv. Leffe)
1 runderbouillonblokje
500 gr wortels
1,5 kilo Vlaamse frieten

Verloren brood met speculaas en appel
12 witte boterhammen
3 appels
450 ml melk
3 eieren
3 el lichtbruine basterdsuiker
1 el kaneel
500 ml vla

Aan de slag

We beginnen dit menu met het stoofvlees. Ik gebruikte runderwangen, die moeten echt wel vijf uur stoven. Maar als ze eenmaal klaar zijn heb je heerlijk zacht vlees met veel smaak. Je kan ook sukadelappen of riblappen gebruiken. Die zijn wat eerder klaar, maar hoe langer je het vlees laat stoven, hoe lekkerder het wordt. Door het een dag van te voren klaar te maken wordt het trouwens nog smaakvoller, dus dat is echt een aanrader!

Lees hier het recept voor het Vlaamse patatje stoofvlees >>

Staat het stoofvlees op? Ga dan verder met de garnalenkroketjes. Ik had nooit eerder kroketten gemaakt, maar eigenlijk is het best makkelijk. Je moet alleen niet bang zijn voor vieze handen, want die kroketten moet je we met de hand in elkaar kneden. De gefrituurde peterselie erbij is lekker knapperig en ziet er leuk uit!

Lees hier het recept voor de garnalenkroketten >>

Dan het toetje, verloren brood oftewel wentelteefjes. Maar dan wel een beetje bijzonderder dan de 'gewone' natuurlijk, alhoewel die eigenlijk ook al heerlijk zijn. Met speculaas, appel en vanille vla wordt het een waardige afsluiter van dit Belgische menu.

Bekijk hier het recept voor verloren brood met speculaas en appel >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.