Scandinavisch menu

Vandaag neem ik je mee naar het noorden met dit Scandinavische menu. Toen ik op zoek ging naar typisch Scandinavische gerechten vond ik zoveel lekkers dat ik bijna niet kon kiezen. Er zullen dus vast nog wel wat Scandinavische menu's volgen...

Ik ging voor een combinatie van vlees (voorgerecht) en vis (hoofdgerecht). In dit menu starten we met Noorse klubb dumplings. Dat zijn aardappeldumplings gevuld met varkensvlees. Dan een heerlijke Noorse vissoep met kabeljauw en garnalen. Als afsluiting gaan we iets zuidelijker, namelijk naar Denemarken voor een traditionele risalamande. Een romige rijstpudding met amandelen en warme kersensaus die meestal met kerst gegeten wordt.

Ingrediënten voor 6 personen

Klubb dumpling (ca 18 stuks)
650 gr geschilde aardappels (ongeveer 750 gr ongeschild)
290 gr bloem + extra om dumplings door te rollen
1/4 tl bakpoeder
1/4 tl witte peper
1/2 tl zout
1 ei
100 gr spekreepjes
100 gr hamblokjes
2 blokjes groentjebouillon
75 gr gezouten boter
Half bosje platte peterselie

Noorse vissoep
600 gr kabeljauwfilet of schelvisfilet
Stuk of 20 garnalen
225 gr pastinaak
225 gr knolselderij
450 gr wortel
15 gr gezouten boter
25 gr bloem
1,5 liter kokendheet water
3 blokjes visbouillon
150 ml kookroom
3 eidooiers
1 citroen
1 tl kerriepoeder
1/2 tl cayennepeper
Bieslook naar smaak

Risalamande
100 gr dessertrijst
50 ml water
1 vanillestokje
4 el suiker
500 ml melk
Snufje zout
350 ml slagroom
60 gr blanke amandelen
1 blikje kersenvlaaivulling

Aan de slag

Risalamande

Als eerste maak je voor dit menu het nagerecht, de Deense risalamande. Dit traditionele Deense toetje was eigenlijk voor de rijke mensen. Er werd veel rijstpap gegeten in Denemarken, ook rijke Denen hielden hiervan. Maar zij wilden liever niet hetzelfde eten als de 'gewone' mensen. Daarom werden er luxe ingrediënten aan toegevoegd en kreeg het gerecht een 'sjieke' Franse naam, namelijk ris à l'amande. Wat dus gewoon rijst met amandelen betekent. Aan de rijstpap worden dus amandelen toegevoegd, maar ook slagroom en vanille. Het wordt koud geserveerd met een warme kersensaus. 

Lees hier het recept voor de risalamande >>

Noorse vissoep

Vervolgens bereid je de Noorse vissoep vast voor. Je kan deze helemaal bereiden. Wacht alleen met het toevoegen van de vis en garnalen tot je gaat eten, zodat deze niet veel te gaar worden. Deze soep is heerlijk romig en bevat ook nog eens lekker veel groente. Het is echt comfortfood, maar tegelijkertijd ook nog eens heel gezond.

Bekijk hier het recept voor de Noorse vissoep >>

Klubb dumplings

Als je de vis voorbereid hebt ga je aan de slag met het voorgerecht. Deze dumplings worden gemaakt van bloem en aardappels. Een beetje hetzelfde idee als Italiaanse gnocchi, alleen gebruik je rauwe, gerapste aardappels. Ze worden traditioneel gevuld met varkensvlees. Meestal ham, maar karbonades en spek worden ook gebruikt. Ik combineerde spekreepjes en hamblokjes voor de vulling. 

Hier vind je het recept voor de klubb dumplings >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.