Risalamande

Gepubliceerd op 13 februari 2023 om 07:00

Dit traditionele Deense toetje was eigenlijk voor de rijke mensen. Er werd veel rijstpap gegeten in Denemarken, ook rijke Denen hielden hiervan. Maar zij wilden liever niet hetzelfde eten als de 'gewone' mensen. Daarom werden er luxe ingrediënten aan toegevoegd en kreeg het gerecht een 'sjieke' Franse naam, namelijk ris à l'amande. Wat dus gewoon rijst met amandelen betekent. Aan de rijstpap worden dus amandelen toegevoegd, maar ook slagroom en vanille. Het wordt koud geserveerd met een warme kersensaus.

Ik wist niet precies hoeveel ik moest maken voor 2 personen en hield onderstaande hoeveelheden aan. Dat was echt meer dan genoeg, waardoor we er een paar dagen van konden eten. Dat was echt geen straf!

Aanrader als je wat over hebt: meng het met griekse yoghurt (half-half), dan heb je een heerlijk ontbijt!

Ingrediënten voor 6 toetjes

100 gr dessertrijst
50 ml water
1 vanillestokje
4 el suiker
500 ml melk
Snufje zout
350 ml slagroom
60 gr blanke amandelen
1 blikje kersenvlaaivulling

Zo maak je Deense risalamande

  1. Snij het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Meng in een bakje met 1 el suiker.
  2. Doe de rijst in een pannetje en roer het water erdoor. Zet op een middelhoog vuur en voeg ook de melk, vanillesuiker en het stokje van de vanille toe.
  3. Breng aan de kook en laat een half uur zachtjes koken, tot alle melk is opgenomen. Haal dan het vanillestokje eruit en schep de rijstepap in een ruime schaal. Laat volledig afkoelen.
  4. Mocht je geen blanke amandelen hebben, dan kun je deze nu even ontvellen. Dat gaat heel makkelijk door ze een kwartiertje te laten weken in kokend heet water. Daarna kan je het velletje er makkelijk vanaf trekken.
  5. Hak de amandelen vervolgens fijn, klop de slagroom lobbig met de 3 el suiker zodra de rijst is afgekoeld.
  6. Roer de amandelen en daarna de slagroom door de rijst. Verdeel over 6 schaaltjes of glazen.
  7. Verwarm de kersenvlaaivulling in een pannetje en verdeel over de risalamande.

Eet smakelijk!

Tip: is dit toetje niks voor jou, maar wil je wel iets maken dat in het Scandinavische menu past? Probeer dan eens de Deense Koldskal med kammerjunker. Een heerlijk fris en licht toetje!

ReizenReizen

Serveer de risalamande na een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Kate Trilly
2 jaar geleden

Hi,

We'd like to introduce to you our explainer video service, which we feel can benefit your site jouw3gangenmenu.nl.

Check out some of our existing videos here:
https://www.youtube.com/watch?v=bWz-ELfJVEI
https://www.youtube.com/watch?v=Y46aNG-Y3rM
https://www.youtube.com/watch?v=hJCFX1AjHKk

All of our videos are in a similar animated format as the above examples, and we have voice over artists with US/UK/Australian/Canadian accents.
We can also produce voice overs in languages other than English.

They can show a solution to a problem or simply promote one of your products or services. They are concise, can be uploaded to video sites such as YouTube, and can be embedded into your website or featured on landing pages.

Our prices are as follows depending on video length:
Up to 1 minute = $259
1-2 minutes = $339
2-3 minutes = $439

*All prices above are in USD and include an engaging, captivating video with full script and voice-over.

If this is something you would like to discuss further, don't hesitate to reply.

Kind Regards,
Kate

Marieke - Jouw 3 gangen menu
2 jaar geleden

Hi Kate,
Thanks for your message!
At the moment I only post photo's and no video's. So this is not for me. I will remember you, in case this changes!
Kind regards, Marieke

Shona Dowse
2 jaar geleden

Hello!

Marieke - Jouw 3 gangen menu
2 jaar geleden

Hi Shona!