Dit Deense gerechtje wordt zomers zowel als toetje en als ontbijt gegeten in Denemarken. Het is een licht gerecht dat ijskoud geserveerd wordt. De koldskål is een heel simpele mix van yoghurt, karnemelk en suiker. De kammerjunker zijn een soort kleine koekjes die je er doorheen doet, eigenlijk net als muesli of cornflakes. Ze worden op smaak gebracht met kardemom, waardoor ze een beetje een citrussmaakje krijgen. Serveer het met een beetje rood fruit en je hebt een heerlijk fris gerechtje om de dag mee te starten of een maaltijd mee af te sluiten.
AHet recept voor de kammerjunker komt niet zo mooi uit qua hoeveelheden als je er 4 porties van maakt. Met dit recept kun je dus meteen voor 8 porties kammerjunker maken. Bewaar ze afgesloten in een trommel. Ze zijn ook lekker om gewoon los als koekjes te eten :)
Ingrediënten voor 4 personen
Kammerjunker
125 gr bloem
1 tl bakpoeder
50 gr suiker
1/2 vanille stokje
1/4 tl kardemompoeder
50 gr boter op kamertemperatuur
Half ei
25 ml melk
Koldskål
300 ml yoghurt (ijskoud uit de koelkast)
600 ml karnemelk (ijskoud uit de koelkast)
4 el suiker
Verder nodig:
Rood fruit naar smaak
Aan de slag met de kammerjunker
De kammerjunker worden 2 keer gebakken, eerst kort op 175 graden. Vervolgens snij je de koekjes overdwars doormidden en bak je ze nog eens op 100 graden.
- Snij het vanille stokje open en schraap het merg eruit. Roer in een ruime kom door de suiker, zodat de vanillezaadjes zich goed verspreiden.
- Roer nu de bloem, het bakpoeder en de kardemom erdoor.
- Snij de boter in blokjes en kneed tot een kruimelig deeg. Kneed het ei erdoor.
- Gier dan de melk erbij en kneed tot een bal deeg. Rol in huishoudfolie en leg een uurtje in de koelkast.
- Haal na een uur uit de koelkast en verwarm de oven voor op 175 graden.
- Maak 24 balletjes van het deeg en leg op een bakplaat met bakpapier. Bak 10 minuten in de oven.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 100 graden.
- Snij de nog warme en zachte koekjes overdwars doormidden en leg met de snijkant naar beneden terug op de bakplaat.
- Bak nog 45 minuten op 100 graden. Laat daarna helemaal afkoelen.
Als de kammerjunker helemaal klaar en afgekoeld zijn, kun je de koldskål maken. Dat is echt easy-peacy:
- Doe de yoghurt en karnemelk samen in een grote kom. Voeg al roerend de suiker toe.
- Blijf roeren tot de suiker is opgenomen. Proef dan even en voeg eventueel nog wat suiker toe als je het liever wat zoeter hebt.
- Nu verdeel je de koldskål over 4 kommen. Voeg (ongeveer de helft van) de kammerjunker toe, je kan ze verkruimelen of heel toevoegen.
- Serveer ijskoud en eventueel met rood fruit.
Reactie plaatsen
Reacties