Klubb (Noorse aardappel dumplings)

Klubbs zijn Noorse dumplings, ze worden gemaakt van bloem en aardappels. Een beetje hetzelfde idee als Italiaanse gnocchi. Het grote verschil is dat de aardappelen daarbij eerst gekookt en dan gepureerd worden. Bij deze Noorse dumplings gebruiken we rauwe, geraspte aardappels. Je maakt een deeg door de aardappelrasp te mengen met bloem, bakpoeder en ei.

Ze worden traditioneel gevuld met varkensvlees. Meestal ham, maar karbonades en spek worden ook gebruikt. Ik combineerde spekreepjes en hamblokjes voor de vulling. Je eet de dumplings met gesmolten boter.

Ik maakte ze als voorgerechtje bij het Scandinavische menu, maar je kan ze ook met groenten serveren als hoofdgerecht. 

Ingrediënten voor circa 18 dumplings

650 gr geschilde aardappels (ongeveer 750 gr ongeschild)
290 gr bloem + extra om dumplings door te rollen
1/4 tl bakpoeder
1/4 tl witte peper
1/2 tl zout
1 ei
100 gr spekreepjes
100 gr hamblokjes
2 blokjes groentjebouillon
75 gr gezouten boter
Half bosje platte peterselie

Zo maak je de Noorse Klubb dumplings

  1. Verhit een koekenpan en bak de spekreepjes en hamblokjes op middelhoog vuur 5 tot 10 minuten. Haal daarna met een schuimspaan uit de pan (zodat je het vet niet meeschept) en laat in een bakje helemaal afkoelen.
  2. Schil en rasp de aardappels. Doe in een ruime kom.
  3. Zeef de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de peper en het zout erdoor.
  4. Voeg toe aan de aardappels en roer door elkaar. Breek dan het ei erbij en kneed tot een deeg.
  5. Breng ondertussen een ruime pan water aan de kook (ca anderhalve liter) met daarin de bouillonblokjes.
  6. Zet een bakje met bloem klaar.
  7. Verdeel het deeg in 18 stukken en kneed met natte handen steeds een stuk tot een lapje, leg een schep ham en spek in het midden en vouw dicht. Kneed tot een ronde bal en haal door de bloem.
  8. Als alle dumplings klaar zijn kun je ze koken in de bouillon. Zorg dat het water in het begin een beetje in beweging blijft, anders plakken ze vast aan de bodem van de pan. Ze vallen in het begin heel makkelijk uit elkaar als je ze dan weer los wilt maken van de bodem.
  9. Kook ze ongeveer 35 minuten. Snij ondertussen de peterselie fijn. Als de dumplings bijna klaar zijn laat je de boter smelten in een sauspannetje, blus het af met een beetje bouillon uit de dumplingspan.
  10. Serveer 2 of 3 dumplings per persoon met een schepje gesmolten boter, wat peterselie en bestrooi met wat versgemalen peper.

Eet smakelijk!

Tip: zorg dat je een paar dumplings over houdt. In Noorwegen worden de restjes de volgende ochtend in stukjes gesneden en opgebakken met vaak wat stroop, bijvoorbeeld maple syrup. Erg lekker!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.