Gravad lax is een typisch Scandinavisch gerecht. De naam voor deze gepekelde zalm komt uit de middeleeuwen. Toen werd de zalm gezouten en vervolgens in de grond begraven (gravad) om langer houdbaar te blijven. Dat begraven wordt niet meer gedaan, gelukkig hebben we tegenwoordig koelkasten... Maar het pekelen is nog steeds een goed manier om zalm langer houdbaar te maken en er een lekkere smaak aan toe te voegen. Het is makkelijk te maken, je moet alleen wel even geduld hebben.

Voor deze gravad lax maakte ik de pekel op smaak met bietjes, venkel en sinaasappelrasp. Helaas kreeg mijn zalm niet de mooie paarse kleur van de biet, maar hij smaakte wel heerlijk! Serveer de gravad lax met brood en verse dille en je hebt een smakelijk voorgerecht of een lekkere lunch. 

Ingrediënten voor 4 personen

400 gr verse zalmfilet
100 gr zout
75 gr suiker
150 gr bietjes
1 el venkelzaadjes
Rasp van 1 sinaasappel
Bosje dille
Brood en mosterd-dille dressing voor erbij

Zo maak je de gravad lax

  1. Kneus de venkelzaadjes met een vijzel en meng in een kom met de zout en de suiker
  2. Rasp de bieten en rasp de schil van de sinaasappel.
  3. Meng de bieten en rasp door het zoutmengsel.
  4. Leg de zalmfilet op een bord en bedek met de marinade. Dek af met een stuk plasticfolie en zet er iets zwaars op, bijvoorbeeld een gietijzeren pan of een ovenschaal.
  5. Leg minimaal 8 uur in de koelkast, maar liefst 24 uur in de koelkast.
  6. Spoel de marinade van de zalm af en dep goed droog met keukenpapier. Snij de zalm in dunne plakjes.
  7. Snij de dille fijn en bestrooi de zalm ermee.
  8. Serveer met brood en eventueel een mosterd-dille dressing.

Eet smakelijk!

Ook een goed idee: bak een Deens roggebrood en maak een mooi en lekker smörrebröd met de gravad lax!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.