Bobotie

Gepubliceerd op 23 mei 2021 om 17:07

De bekende Zuid-Afrikaanse bobotie eet ik al jaren. De kerriekruiden combineren heerlijke met de zoete rozijnen en door het ei wordt het een lekker smeuïg geheel. Vroeger maakte ik het meestal uit een pakje, maar zelf maken is lekkerder, gezonder en net zo makkelijk!

Ik weet niet of er traditioneel ook sperziebonen in worden gedaan. Maar ik vind het een lekkere toevoeging en je hoeft dan meteen geen losse groenten meer klaar te maken voor erbij. Lekker makkelijk! De bobotie is natuurlijk onderdeel van het Zuid-Afrikaanse menu en daarin ook heel handig Want je kan alles voorbereiden, zodat je hem alleen nog in de oven hoeft te zetten terwijl je het voorgerecht (deze lekkere bunny chow) eet. 

 Je maakt ook makkelijk een vegetarische versie van dit gerecht. Gewoon het gehakt vervangen voor een vegetarische variant. Let dan wel op welke vleesvervanger je gebruikt, veel vegetarische rulstukjes bevatten al zout, dus laat het zout dan weg. Gebruik ook flink wat boter om de stukjes in te bakken, omdat het vaak wat droger is dan gewoon gehakt. 

Ingrediënten voor 6 personen

1 kilo sperziebonen
750 gr hoh gehakt
40 gr mango chutney
40 gr abrikozenjam
20 gr kerriepoeder
1,5 eetlepels kurkuma
2,5 eetlepels azijn
40 gr rozijnen
1 eetlepel zout
1,5 eetlepels worchester saus
2 uien
4 witte boterhammen
300 ml melk
6 eieren

Voor erbij
400 gr rijst
2 bouillonblokjes
50 gr rozijnen

Bobotie recept

  1. Zet eerst de juiste hoeveelheden van alle ingrediënten klaar, zodat je alles straks snel in de pan kan doen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Dop de sperziebonen en snij ze in 2en of 3en. Kook ze 5 minuten en spoel af in koud water. Laat even apart staan in de pan.
  4. Snipper de ui en bak zachtjes in boter en/of olijfolie.
  5. Snij ondertussen de korstjes van het brood, scheur of snij de rest in stukjes. Doe in een diep bord en giet de melk erover heen.
  6. Voeg, als de ui glazig is, de chutney, jam, azijn, worchestersaus, kerrie, kurkuma en het zout toe en bak even mee.
  7. Knijp het brood uit (bewaar de melk) en voeg samen met het gehakt en de rozijnen toe aan het uimengsel.
  8. Bak het gehakt zachtjes rul en gaar.
  9. Neem 1 grote ovenschaal of 2 kleinere en vet lichtjes in met boter. Leg de sperziebonen op de bodem.
  10. Schep het gehaktmengsel eroverheen en druk een beetje aan.
  11. Klop de eieren los met de overgebleven melk en wat peper en zout, giet dit over het gehakt heen.
  12. Bak de bobotie 25 à 30 minuten in de oven.
  13. Kook ondertussen de rijst droog in ongeveer 500ml water met het bouillonblokje en de rozijnen. Laat met het deksel op de pan staan tot de bobotie klaar is.
  14. Serveer de bobotie met de rijst. Lekker met een Zuid-Afrikaanse rode wijn!

Eet smakelijk!