Bunny chow is een vegetarische bonenchili die geserveerd wordt in een uitgehold brood. Het gerecht heeft dan ook niks met konijntjes te maken, bunny verwijst naar het brood (een bun). De ingrediënten hieronder zijn geschikt als voorgerecht voor 6 personen (bijvoorbeeld als onderdeel van dit Zuid-Afrikaanse menu), maar je kan dit ook maken voor je gewone avondmaaltijd. Dan is het genoeg voor 2 personen en heb je de helft van het stokbrood nodig.

Ingrediënten

1 stokbrood (of 2 kleinere afbakstokbroden)
4 aardappelen
400 gr kidneybonen
2 tomaten
1 ui
200 ml groentebouillon
2 eetlepels tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1 eetlepel verse gember
2 eetlepels kerriepoeder
0,5 gesneden groene peper
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel zout
(1/2 theelepel chilipoeder)
Een bosje verse koriander

Aan de slag

  1. Schil de aardappels, snijd in blokjes en kook ze ongeveer 10 minuten.
  2. Snipper de ui en snij de gember en groene peper fijn.
  3. Verhit olie in een pan en bak de ui goudbruin, voeg dan de tomatenpuree, gember, knoflook, groene peper, kerriepoeder, komijn, koriander, chilipoeder en het zout toe. Houden jij of je gasten niet van pittig, laat dan het chillipoeder (gedeeltelijk) weg. Bak even mee. 
  4. Voeg dan de aardappels en bouillon toe en breng aan de kook. 
  5. Snij ondertussen de tomaten in stukjes en laat de kidneybonen uitlekken.
  6. Als de bouillon wat is ingekookt voeg je de tomaten en kidneybonen toe en laat je het mengsel, met deksel op de pan, zachtjes sudderen voor ongeveer 15 minuten. 
  7. Heb je een afbakstokbrood? Bak die dan nu af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij ondertussen de verse koriander fijn en leg even apart. 
  8. Snij de kontjes van het stokbrood en snij in 6 gelijke delen (of 4 als je met z'n tweeën eet). Hol de stukken brood uit, maar zorg dat er een bodem overblijft.
  9. Zet de stukken brood rechtop op bordjes en schep nu vol met de bunny chow. Wat niet past schep je eromheen. Strooi er wat koriander over.

Eet smakelijk!