Tarte tatin van sinaasappel met kardemom en maple room

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 07:02

Deze tarte tatin is, net als alle tarte tatins eigenlijk, heerlijk! In plaats van de appels en kaneel van een klassieke tarte tatin gebruikte ik sinaasappels en kardemom. De karamel is gemaakt van maple syrup en ook de slagroom voor erbij is gezoet met maple syrup. En dat is lekker! 😋

Ik maakte deze tarte tatin als toetje voor het 5 ingrediënten menu, maar het is een waardige afsluiter van ieder 3 gangen menu. Ook heerlijk bij de koffie, thee of chai latte ;)

Ingrediënten voor 4 à 5 personen

4 plakjes diepvriesbladerdeeg
3 sinaasappels
1/2 tl kardemompoeder
135 ml maple syrup
200 ml slagroom

Aan de slag met de tarte tatin van sinaasappel

 1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
 2. Haal de bladerdeeg uit de vriezer. Verwijder de folietjes en stapel de plakjes op elkaar. Wikkel in een vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt. Laat volledig ontdooien.
 3. Snij ondertussen de sinaasappels in 3 plakken. Verwijder de kern en eventuele pitten. En schil de plakken. Leg even apart.
 4. Verhit een flinke klont boter in een ovenbestendige pan van ongeveer 24 cm doorsnee. (Als je geen ovenbestendige pan hebt gebruik je een andere pan en schep je de inhoud straks gewoon in een ronde ovenschaal van 24 cm.)
 5. Voeg 75 ml van de maple syrup toe als de boter gesmolten is en laat zo'n 2 minuten zachtjes koken.
 6. Verdeel dan de plakken sinaasappel in de pan, zodat de hele bodem bedekt is. Laat nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Bestrooi de sinaasappels met het kardemompoeder.
 7. Rol ondertussen de stapel bladerdeeg uit tot een ronde lap van ongeveer 24 cm doorsnee.
 8. Zet het vuur uit en leg het bladerdeeg over de sinaasappels heen. Duw het langs de randen voorzichtig richting de bodem van de pan. Prik met een vork flink wat gaatjes in het deeg.
 9. Bak de tarte tatin in 20 tot 25 gaar in de oven. Het bladerdeeg moet goudbruin en knapperig zijn.
 10. Klop ondertussen de slagroom stijf met de rest van de maple syrup (nog 60ml). Zet tot gebruik in de koelkast.
 11. Laat even 2 minuutjes iets afkoelen. Leg dan een bord over de pan en draai deze in 1 vloeiende beweging om, zodat de tarte tatin op het bord komt te liggen met sinaasappels naar boven.
 12. Snij in punten en serveer met de maple room.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.