Mijn schoonzusje maakte laatst deze heerlijke dorade met pimientos de padron voor ons. En ik mag haar recept met jullie delen, echt een aanrader! De vis is redelijk licht, dus past goed in een menu als je genoeg ruimte wilt overhouden voor het toetje. Bijvoorbeeld deze makkelijke witte en pure chocomousse, of probeer de gevulde sinaasappels uit het Spaanse menu eens!
En van die pimientos blijf je eten, zo lekker! Ze zijn trouwens wel wat moeilijk te krijgen in Nederland. Een optie is om snoeppaprika's te gebruiken, ziet er ook nog lekker kleurig uit...
Ingrediënten voor 4 personen
4 hele schoongemaakte dorades (400 à 500 gr per stuk)
500 gr. voorgekookte aardappelschijfjes
4 tomaten
6 takjes rozemarijn
6 takjes tijm
6 takjes platte peterselie
4 sjalotjes
3 teentjes knoflook
1 citroen
40 gr boter
Peper en zout
750 gr. pimientos de padron pepers
4 el olijfolie
Grof zeezout
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 200 graden en smelt de boter in een pannetje.
- Leg ondertussen de aardappelschijfjes op een bakplaat met bakpapier en dep droog met keukenpapier.
- Smeer de aardappels in met ongeveer de helft van de gesmolten boter en bestrooi met peper en zout.
- Bestrooi de binnenkant van de dorades ook met peper en zout en leg op de aardappels. Maak 3 inkepingen in de vissen, zodat ze goed garen.
- Snij de tomaten in 8 parten en leg rondom de vissen op de aardappels. Smeer de vis en tomaten in met de rest van de gesmolten boter.
- Ris de blaadjes van de tijm en rozemarijn en snij fijn. Snij ook de peterselie, sjalotten en knoflook fijn.
- Meng alles door elkaar en verspreid over de dorades. Verdeel hierover nog 2 el olijfolie.
- Bak de dorades in 25 tot 30 minuten gaar.
- 10 minuten voor de vis klaar is kun je de pimientos de padron bereiden, verhit daarvoor de olijfolie in een wok, laat echt goed heet worden.
- Spoel de pepers schoon en maak dan goed droog.
- Bak ze in de hete olie tot ze zacht worden en licht zwart beginnen te blakeren.
- Zet het vuur uit en bestrooi de pepers naar smaak met grof zeezout.
- Serveer de vis met de aardappels en tomaat op een bord en de pan met pepers in het midden van de tafel.