Dit Spaanse menu is echt lekker! Volgens mijn vriend waren zowel het voor- als nagerecht de lekkerste die ik tot nu gemaakt heb voor het blog. De combinatie van vijgen, met blauwe kaas en ham is echt lekker, ook een aanrader voor een luxe borrelhapje. En na de paella zijn de gevulde sinaasappels een lekker fris toetje.

Het paella recept is gebaseerd op de traditionele Valenciaanse paella, maar zo mag ik het niet noemen. Paella Valenciana heeft namelijk een beschermde status en mag je dus alleen zo noemen als het gemaakt is met een aantal vaste ingrediënten. Aangezien ik het traditionele konijnenvlees vervangen heb voor garnalen en limabonen gebruikte in plaats van garrofón bonen is het dus 'gewoon' paella. (die garrofón bonen zijn hier trouwens niet te krijgen in de supermarkt). Maar dat mag de pret niet drukken, want deze gewone paella is gewoon heel lekker. 

DrankDrank

Ingrediënten voor 6 personen

Vijgen met blauwe kaas en serranoham

12 vijgen
12 plakjes serrano ham
120 gr blauwe kaas
12 tl honing
Handje fijngehakte amandelen
6 takjes tijm

Paella met kipdrumsticks en garnalen

6 kip drumsticks
600 gr rauwe diepvries garnalen
750 gr snijbonen
6 tomaten
2 takjes rozemarijn
300 gr limabonen (uitlekgewicht)
450 gr paellarijst
Pluk saffraan (ca. 30 draadjes)
1,5 el paprikapoeder
90 ml olijfolie
3,5 l water

Gevulde sinaasappels

6 sinaasappels
500 ml slagroom
5 el suiker
5 el abrikozenjam
1 el maizena
12 blaadjes munt

Aan de slag met het Spaanse menu:

Voor dit menu kan je zowel het toetje als het voorgerecht helemaal voorbereiden. De paella maak je pas klaar als jullie gaan eten. Dus je moet wel een beetje koken tijdens het eten, maar dat resulteert dan wel in een heerlijke pella. Om de paella voor 6 personen te maken heb je trouwens wel een hele grote pan nodig. Een optie is om de ingrediënten door 2 te delen en het in 2 pannen te maken. 

Gevulde sinaasappels

Maar als eerste maken we het toetje. De gevulde sinaasappels zijn heerlijk romig en tegelijkertijd lekker fris en fruitig. Je hebt het zo gemaakt, maar hebt wel wat wachttijd om het af te laten koelen en op te laten stijven. Hou daar dus even rekening mee en begin op tijd. Je kan ze eventueel ook al een dag van te voren maken en gewoon afgedekt in de koelkast bewaren.

Lees hier het recept voor gevulde sinaasappels >>

Vijgen met blauwe kaas en serranoham

Nu bereidt je de vijgen vast voor, zodat ze alleen nog even 10 minuutjes in de oven hoeven als jullie gaan eten. De voorbereidingstijd is ook maar 10 minuutjes en je hebt maar zes ingrediënten nodig. Een handig en snel gerechtje dus! Dat trouwens wel bomvol smaak zit, zoet van de vijgen en honing, umami en zout dankzij de blauwe kaas en ham.

Je kan hier het volledige recept voor de vijgen met blauwe kaas en serranoham vinden >>

Paella met kipdrumsticks en garnalen

Als laatste start je met de paella. Je kan van te voren al flink wat voorbereiden t/m stap 5, zodat alles alvast klaar staat. Maar het echte bereiden van de paella doe je pas als jullie gaan eten. Je zet eerst de vijgen van het voorgerecht in de oven en gaat dan verder met stap 6 van 

 1. Ontdooi de garnalen in een bak koud water, dep droog en bewaar in de koelkast.
 2. Snij de snijbonen in stukken van ca 2 cm en snij de tomaten heel fijn.
 3. Mix de saffraan met een klein beetje warm water.
 4. Weeg de bonen en rijst af en zet klaar in 2 bakjes. Zet ook vast de olijfolie, rozemarijn en het paprikapoeder klaar.
  Ongeveer een kwartier voor je aan tafel wilt kan je verder met koken:
 5. Verwarm de olijfolie op hoog vuur voor de paella. Bak de drumsticks tot ze lichtbruin beginnen te kleuren (pas op want het spettert nogal) en bestrooi met zout.
 6. Voeg dan snijbonen en limabonen toe en bak een paar minuten mee, schep dan alles naar de rand van de pan, zodat er middenin een lege plek ontstaat.
 7. Strooi het paprikapoeder daarin en daarbovenop de tomaten, roer die twee door elkaar en bak even in het midden van de pan. Roer dan alles door elkaar.
 8. Voeg de saffraan toe en vervolgens voeg je ook het water en de rozemarijn toe. Breng op smaak met zout en laat het op hoog vuur inkoken. Ondertussen kan je even genieten van het voorgerecht, maar hou wel de paella een beetje in de gaten. Ongeveer de helft van het vocht moet verdampen.
 9. Verwijder dan de rozemarijn en voeg de rijst toe en roer goed door de andere ingrediënten. Kook 8 minuten, nog steeds op hoog vuur.
 10. Voeg eventueel wat extra water toe en kook nog eens 8 minuten, maar nu op laag vuur.
 11. De laatste 4 minuten voeg je de garnalen toe en breng op smaak met peper en zout.
 12. Zet dan het vuur uit en laat de paella nog even 5 minuten rusten voor je hem midden op tafel serveert zodat iedereen zelf kan opscheppen.

Eet smakelijk!