Lamskoteletten met appel-spruiten en pommes duchesse

Gepubliceerd op 28 maart 2021 om 07:16

Deze heerlijke lamskoteletten maakte ik als onderdeel van het Paasmenu. De spruitjes errbij zijn lekker zoet in combinatie met appel, honing en tijm. En daarbij serveer je zelfgemaakte pommes duchesse. Klinkt goed toch!?

Je kan het grootste deel van dit gerecht voorbereiden, zodat je het alleen hoeft af te maken als je gaat eten. Je bent dan binnen een half uurtje klaar. Vooral de lamskoteletjes zijn het lekkerst als je ze rechtstreeks vanuit de pan serveert. Op de foto zie je trouwens dat ik 3 koteletjes per persoon maakte, maar dat was echt teveel. Twee per persoon is genoeg. 

Ingrediënten voor 6 personen

12 lamskoteletten
4 tenen knoflook
4 takjes tijm en rozemarijn (8 totaal)
1 citroen
5 el olijfolie
1 kilo spruitjes
2 appels
1 kleine ui
1 takje tijm
100 ml honing
1200 gr aardappels
2 blokjes groentebouillon
15 gr bieslook
2 eidooiers
100 gr boter

KokenKoken

Aan de slag

 1. Begin met het marineren van de lamskoteletten: doe de olijfolie in een schaal, pers er een halve citroen bij uit, snij de rozemarijn en tijm fijn en voeg toe, knijp de knoflook erbij uit en voeg naar smaak peper toe. Leg de koteletten in de marinade en laat tenminste een uur marineren, hoe langer hoe beter.
 2. Schil de aardappels en kook in 20 minuten gaar in water met de bouillonblokjes. Giet af, maar laat een beetje bouillon in de pan zitten, zodat de puree lekker smeuïg wordt.
 3. Laat de aardappels iets afkoelen, snij ondertussen de bieslook fijn.
 4. Stamp de aardappels tot een puree en roer de bieslook, boter en eidooiers erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
 5. Doe de puree in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit toefjes op een bakplaat met bakpapier. Laat staan tot gebruik.
 6. Maak nu de spruiten schoon (of koop schoongemaakte spruiten, dat scheelt veel tijd bij zo'n grote hoeveelheid. Je hebt dan wel iets minder spruiten nodig, 800 à 900 gr is genoeg). Kook de spruitjes in ongeveer 8 minuten gaar.
 7. Schil de appels en snij in blokjes, snipper de ui en ris de blaadjes van de tijm.
 8. Ben je klaar om te gaan eten? Verwarm dan de oven voor op 200 graden en bak de pommes duchesse in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar.
 9. Verhit een grilpan en een ruime wokpan.
 10. Bak de ui aan in de wok, voeg na 3 minuten de spruitjes en appel toe en bak 5 minuten mee. Roer de honing erdoor en voeg de tijm toe. Laat de spruitjes een paar minuten karameliseren in de honing.
 11. Gril ondertussen de lamskoteletjes in de hete grilpan. Lamskoteletjes eet je net als biefstuk niet helemaal doorbakken. Afhankelijk van je smaak (hou je van medium of rare) en van de dikte van de koteletten bak je ze 5 tot 8 minuten. Bestrooi de koteletten tijdens het bakken met zout.
 12. Serveer de koteletten met de spruitjes en pommes duchesse.

Eet smakelijk!


Serveer een lekker toetje na de lamskoteletten: