Stroopwafel tiramisu

Gepubliceerd op 25 februari 2022 om 07:02

Het recept voor deze stroopwafel tiramisu is van chefs Erik & Juliën van Loo. Vader en zoon die samen een heerlijke masterclass op Cheflix presenteren. Ik maakte het dan ook als onderdeel van dit Cheflix menu. Een aanrader als je flink wilt uitpakken voor een etentje thuis.

Je kunt op mijn blog al een tiramisu vinden, gemaakt van mascarpone en slagroom. Deze keer ging ik voor het echte werk met eieren. Bereid je dus voor op een moe arm, want het eigeel klop je au-bain-marie met de hand op. Eigenlijk hoor je de eiwitten daarna ook met de hand te kloppen, maar dat deed ik toch maar even met de elektrische mixer ;)

Ingrediënten voor 4 personen

275 gr stroopwafels
300 gr mascarpone
30 gr eidooiers
60 gr eiwitten
130 gr suiker
2 kopjes espresso (koud)
60 ml Tia maria
Eventueel cacaopoeder ter garnering

KokenKoken

Zo maak je stroopwafel tiramisu

 1. Leg 2 stroopwafels apart en snij de rest doormidden en dan in reepjes. Doe in een kom en meng met de helft van de Tia maria. Zet even apart.
 2. Doe een laagje water in een pan en zet op middellaag vuur. Neem een tweede pan en weeg daarin de eidooiers af (30 gr is ongeveer anderhalf ei). Zet in de pan met het laagje water, maar zorg dat de pan met eidooiers het water niet raakt!
 3. Begin de eidooiers nu te kloppen met een garde en voeg ondertussen in delen 30 gr van de suiker toe. Let op dat de eieren niet te warm worden, want dan krijg je roerei. Haal daarvoor af en toe de eieren van de pan water, of zet het vuur lager. Zorg er wel voor dat de eieren goed garen, anders binden ze straks niet goed. Als de eidooiers romig en licht van kleur zijn, zijn ze goed. Zet in de koelkast om af te koelen.
 4. Dan is het tijd om de eiwitten te kloppen. Juliën van Loo deed dit ook nog even met de hand, maar daar had mijn arm geen zin meer in. Pak dus gerust de elektrische mixer erbij ;)
 5. ontvet je garde en een kom met wat citroensap en weeg de eiwitten af. Voeg een snufje zout toe en klop de eiwitten stijf. Als ze schuimig zijn begin je me geleidelijk de overige 10 gr suiker toe te voegen. Als je glanzende, witte pieken hebt is het eischuim klaar. Het moet in de kom blijven zitten als je die op zijn kop houd.
 6. Haal de afgekoelde eidooiers uit de koelkast en meng in 3 delen de mascarpone erdoor met een pannenlikker. Als het een mooi glad mengsel is, meng je in 3 delen het opgeklopte eiwit erdoor.
 7. Roer vervolgens de rest van de Tia maria en daarna ongeveer twee derde van de espresso erdoor.
 8. Verdeel de stroopwafelsreepjes over 4 glaasjes en schep het mascarponemengsel erop. Gebruik daarvoor eventueel een spuitzak, zodat jet het er netjes in krijgt. Zet in de koelkast om op te stijven, bij mij was 2 uur genoeg.
 9. Verdeel bij serveren de rest van de espresso over de tiramisu. Snij de stroopwafels doormidden, druk er eventueel een vormpje uit en zet ze in de tiramisu.
  Tip: Juliën van Loo voegt ook nog opgeklopte, ongezoete slagroom en cacao toe, dus dat zou je ook nog kunnen doen.

Eet smakelijk!


Meer lekkere toetjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.