Pizza bolognese

Gepubliceerd op 4 april 2021 om 08:16

Zelf een pizza bolognese maken? Met dit recept maak je 3 heerlijke bolognese pizza's (of 6 kleintjes). Ik maakte deze als onderdeel van het pizza menu, echt een aanrader als je een pizza liefhebber bent! Het deeg voor deze pizza bologenese moet 3 tot 4 uur rijzen, maar je kan zorgen dat je sneller klaar bent. Gebruik 7 gram gist in plaats van 3 gram. Het deeg is dan in een uur klaar met rijzen. Enige is wel dat er meer smaak in het deeg zit als je deze langer laat rijzen. Als je tijd hebt, kan je dus het beste kiezen voor een langere rijs. 

Ingrediënten voor 3 pizza's 

375 gr bloem (liefst type 00)
3 gr instant gist
8 gr zout
225 ml lauwwarm water
1,5 el olijfolie
1 ui
150 half om half gehakt
75 ml rode wijn
2 tenen knoflook
2 el fijngesneden verse Italiaanse kruiden (bv. salie, tijm, oregano en rozemarijn)
400 gr passata
200 gr champignons
1 rode puntparika
180 gr geraspte mozzarella
45 gr parmezaan

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Pizza bolognese maken

  1. Maak eerst het deeg door alle ingrediënten (bloem, gist, zout, water en olijfolie) in een mengkom door elkaar te roeren. Kneed het deeg in 8 tot 10 minuten tot een mooie bal. Ik deed dit gewoon met de keukenmachine met deeghaken, maar met de hand kan ook.
  2. Laat het deeg heel even rusten en verdeel dan 3 ballen (of 6 als je 6 kleine pizza's wilt maken).
  3. Besmeer een kom met een beetje olijfolie en leg de deegballen erin. Dek af met folie dat ook ingesmeerd is met wat olie. Laat het deeg 3 tot 4 uur rijzen op een warme plek.
  4. Ondertussen kun je de topping vast klaar maken. Snij daarvoor de ui fijn en fruit een paar minuutjes aan in een pan met wat olie.
  5. Voeg het gehakt toe en bak rul, als het gaar is voeg je de knoflook, kruiden en de wijn toe. Laat dit inkoken.
  6. Daarna giet je de passata erbij. Doe een deksel op de pan en laat de saus 3 kwartier zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout en laat helemaal afkoelen.
  7. Snij de champignons en paprika in heel kleine stukjes. De paprika gaat rauw op de pizza, maar de champignons bak je eerst ongeveer 10 minuten op laag vuur aan.
  8. Is je deeg klaar met rijzen? Dan kun je er pizza van gaan maken. Verwarm ook meteen de oven voor op 250 graden met de bakplaat erin, zodat deze ook goed heet is als je de pizza er straks op schuift.
  9. Het uitrollen is nog best een uitdaging als je een mooie vorm en een knapperige korst wil krijgen. In plaats van het hier uitleggen, verwijs ik je liever naar dit handige filmpje van Italiëplein. Daar zie je heel duidelijk hoe het deeg uitrolt tot een pizzabodem. Wel een handige tip is om het deeg uit te rollen op een stevige snijplank met veel bloem erop, zodat je de pizza straks makkelijk de oven in schuift.
  10. Zijn je bodems gelukt? Verdeel dan de bolognesesaus erover, laat een ruime centimeter langs de rand vrij om een knapperige korst te krijgen.
  11. Strooi de champignons en paprika erover en als laatste de mozzarella en parmezaan.
  12. Bak de pizza's (ik deed het één voor één in mijn kleine oventje) in ongeveer 12 minuten gaar.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens deze Italiaanse recepten: