Vega pizza bianca met geitenkaas en artisjok

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 07:00

Geitenkaas én pizza liefhebber? Dan heb ik een lekkere pizza voor je! Deze vegetarische pizza met homemade bodem is heerlijk. En het is helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Een leuke bezigheid op een vrije (mid)dag!

Dit is een pizza bianca en dus niet belegd met tomatensaus, maar crème fraîche. Verder zitten er mozzarella, geitenkaas, artisjok en rode ui op. Een goede combi, deze pizza eet je achter elkaar op ;)

Ingrediënten voor 4 pizza's

500 gr bloem (liefst type 00)
8 gr instant gist
10 gr zout
300 ml lauwwarm water
2 el olijfolie
125 gr crème fraîche
2 bollen mozzarella
200 gr geitenkaas
2 rode uien
2 potjes gemarineerde artisjok (320 gr uitlekgewicht)

KokenKoken

Zo maak je de pizza bianca met geitenkaas en artisjok

 1. Doe de bloem in een kom en roer het gist en daarna de zout erdoor. Giet de olijfolie en het lauwwarme water erbij en roer door elkaar.
 2. Kneed dan tot een mooi deeg, met de hand duurt dat ongeveer 10 minuten, met een keukenmachine met deeghaken een minuut of 5. Laat het deeg even rusten en verdeel het dan in 4 ballen
 3. Smeer een kom in met een beetje olie en leg de deegballen erin. Dek de kom af met een stuk huishoudfolie, dat ook ingevet is. Laat het deeg nu 1 uur rijzen.
 4. Laat ondertussen de artisjok uit lekker en dep droog. Snij in stukjes, snij de rode uien in dunne halve ringen en snij de mozzarella in plakjes.
 5. Verwarm de oven voor op ongeveer 240 à 250 graden met daarin een pizzasteen of bakplaat.
 6. Bestrooi je werkvlak met flink wat bloem en druk ieder deegballetje met je vingers uit tot een cirkel. Probeer daarbij de randen niet in te drukken, je wilt dat die tijdens het bakken een mooie korst vormen.
  In dit handige filmpje van Italiëplein zie je duidelijk hoe je pizza's maakt.
 7. Leg de pizza op een stevige snijplank of een pizzaschep, bestrooid met bloem zodat je de pizza straks makkelijk de oven in schuift.
 8. Smeer een vierde van de crème fraîche op de bodem, verdeel daar de mozzarella en dan de atisjokken over. Verkruimel de geitenkaas erboven en maak af met de ui-ringen.
 9. Schuif de pizza voorzichtig in de oven en bak in 10 tot 12 minuten gaar.
  Tip: ik weet niet hoeveel pizza's er in jouw oven passen, maar met 1 pizzasteen kon ik er maar 1 tegelijk bakken. Ik maakte ze daarom 's middags alvast en bakte ze toen 10 minuten. 's Avonds warmde ik ze op 190 graden in ongeveer 10 minuten op. De bodem en korst zijn dan perfect en de topping verbrand niet.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens een pizza bolognese of een flammkuchen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.