Pasta met gerookte ricotta en pancetta

Gepubliceerd op 2 maart 2022 om 07:00

Op mijn verjaardag kreeg ik deze rookmachine, je geeft er een lekker rooksmaakje mee aan allerlei gerechten en ingrediënten. Heel lekker en supermakkelijk te gebruiken. Rook bijvoorbeeld boter, zout, kaas of olijven om ze een extra lekker smaakje te geven.

Ik besloot het te gebruiken om een pasta na te maken die ik tijdens een vakantie op Sardinië maakte. Daar verkopen ze gerookte ricotta in de supermarkt, een lekkere smaakmaker voor een pasta gerecht. In combinatie met pancetta en courgette zet je in no time een heerlijk bord pasta op tafel. En met zelfgerookte ricotta is dat ook nog een echt bijzonder gerecht ook!

Ingrediënten voor 4 personen

250 gr ricotta
2 kleine courgettes (ca 600 gr totaal)
400 gr pancetta
2 uien
40 gr pijnboompitten
350 gr linguine of spaghetti
Stuk of 12 cherrytomaten
Paar takjes basilicum

KokenKoken

Zo maak je pasta met gerookte ricotta en pancetta

  1. Als eerste rook je de ricotta: haal uit het bakje en snij in 8 parten, daardoor komt de rook met meer ricotta in contact, waardoor de smaak sterker wordt.
  2. Zet het rookapparaat aan volgens de handleiding. Ik liet de ricotta in totaal 20 minuten in de rook staan en voegde 4 keer rook toe. In dit gerecht is het lekker om de ricotta een redelijk sterke rooksmaak te geven, want in combinatie met de andere ingrediënten proef je het niet heel sterk. Maar je kan er natuurlijk voor kiezen om wat minder lang te roken voor een subtielere smaak.
  3. Snij ondertussen de pancetta in kleine blokjes en snij de courgette over de lengte in kwarten en dan in plakjes. Snipper de uien.
  4. Kook de pasta volgens de uitleg op de verpakking beetgaar.
  5. Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitjes lichtbruin. Doe in een bakje en zet even weg tot gebruik.
  6. Doe de pancettablokjes in de hete pan en bak 5 tot 10 minuten op middelhoog vuur, tot er een flinke laag vet in de pan zit.
  7. Zet dan het vuur lager en bak de uien een paar minuten mee. Voeg dan de courgette toe en bak nog 5 minuten.
  8. Snij ondertussen de cherrytomaten in kwarten en de blaadjes van de basilicum iets kleiner.
  9. Roer de ricotta door de saus en warm nog een paar minuten door. Voeg dan ook de gekookte pasta toe en warm nog 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Schep de pasta op borden en garneer met de cherrytomaten, basilicum en pijnboompitten.

Eet smakelijk!


Meer lekkere pastarecepten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.