Blackened fish met aardappel-bloemkool gratin

Gepubliceerd op 25 maart 2022 om 07:01

Deze blackened fish is megalekker! Dit cajun recept was in de jaren 80 zo populair dat er een tekort aan redfish was in de VS. Gelukkig kan je naast roodbaars, veel verschillende soorten vis gebruiken voor dit recept.  Met name stevige soorten witvis zijn ervoor geschikt, ik gebruikte zeebaarsfilet. Omdat je de vis op extreem hoge temperatuur heel kort bakt is het wel belangrijk dat de filets niet dikker dan 2 cm zijn, anders wordt de binnenkant niet gaar.

De vis zelf wordt trouwens niet zwart, het is het kruidenmengsel dat zwart blakert tijdens het bakken. Een erg lekker kruidenmengsel trouwens, dat ik ook gebruikte voor deze cajun popcorn. Serveer een lekkere botersaus en een gratin van bloemkool en aardappel bij de blackened fish en je zet een heerlijk hoofdgerecht op tafel. Die gratin maak je helemaal klaar voordat je met de vis start, omdat je wel 100% van je aandacht op de vis moet houden tijdens het bakken, vanwege de hoge temperatuur en de korte baktijd.

Ingrediënten voor 4 personen

4 zeebaarsfilets van ca 120 gr per stuk, max. 2 cm dik
150 gr ongezouten boter
1,5 tl zout
1 el paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1tl knoflookpoeder
1 tl gedroogde tijm
0,5 tl gedroogde orgenao
0,5 tl peper
0,5 tl cayennepeper
Botersaus
125 gr boter
1 el citroensap
1 bosui
Cayennepeper en zout naar smaak

Gratin
500 gr bloemkool
500 gr aardappel
1 rode ui
75 gr gruyere
75 gr cheddar
150 gr hamblokjes
0,5 el mosterd
1 tl paprikapoeder
0,5 tl zout
0,25 tl peper
1/8 tl cayennepeper
250 ml slagroom
3 bosuien

KokenKoken

Aan de slag met blackened fish met aardappel-bloemkool gratin

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Schil de aardappels en snij in blokjes. Snij ook de bloemkool in stukjes en snipper de rode ui. Doe samen in een kom en mix met een halve tl zout.
 3. Rasp de cheddar en de gruyere en mix door elkaar. Snij de hamblokjes iets kleiner en snij de bosui in kleine halve ringetjes.
 4. Doe de slagroom in een kommetje en meng de mosterd, het paprikapoeder, zout, de witte peper en de cayennepeper erdoor. Verhit tot het bijna kookt, als er kleine belletjes zichtbaar worden en haal van het vuur.
 5. Leg een derde van het aardappelmengsel in een ruime ovenschaal en bestrooi met een derde van de kaas, ham en bosui. Herhaal dat nog twee keer en giet dan de slagroom eroverheen.
 6. Bak de gratin in 45 tot 50 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
 7. Hak voor de botersaus de bosui fijn en doe alle ingrediënten in een pannetje. Warm langzaam op, zodat de boter smelt. Roer door en breng op smaak met zout en cayennepeper en hou warm op laag vuur.
 8. Smelt de 150 gram boter. Dep de visfilets droog en haal door de boter. Leg daarna met de huid naar beneden op een bord. Roer alle kruiden door elkaar en bestrooi de bovenkant van iedere filet met 1 tl kruiden. Roer de rest van de kruiden door de gesmolten boter.
 9. Verhit een gietijzeren pan op heel hoog vuur, hij moet gaan roken. Neem echt de tijd om de pan goed heet te laten worden.
 10. Leg de vis met de huid naar boven in de pan en bak maximaal 2 minuten. Smeer de bovenkant ondertussen in met de gesmolten en gekruide boter. Draai de filets om en bak nog 1 tot anderhalve minuut op de huid.
 11. Serveer de filets direct samen met de botersaus en de aardappel-bloemkoolgratin.

Eet smakelijk!


Meer heerlijke visgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.