Fish and Chips is een echte Engelse klassieker, ik maakte het dan ook als onderdeel van het pub menu. Een heerlijk visje in een krokant korstje met daarbij homemade patatten en uiteraard erwtenpuree. In Engeland wordt er vaak azijn bij geserveerd. Ik ging voor zelfgemaakte augurken als zuurtje. Heel simpel om te maken en erg lekker bij de fish and chips.
Ik maakte de chips in de oven, dat is niet alleen gezonder dan uit de frituurpan. Maar ook nog eens lekker makkelijk, want je legt ze gewoon 35 minuten op een bakplaat in de oven en hoeft er veder niks aan te doen. Zo heb je voldoende tijd om de rest van het gerecht te maken.
Ingrediënten voor 4 personen
150 gr bloem
1,5 tl bakpoeder
3 tl kerriepoeder
150 ml bier
4 kabeljouwfilets (150 gr per stuk)
Zonnebloemolie
Erwtenpuree
400 gr erwten
2 handjes verse munt
3 el zure room
1 blokje groentebouillon
500 ml water
Citroensap naar smaak
Chips
1 kilo aardappels
Snuf kerriepoeder
Augurken
4 snackkomkommers
60 ml azijn
3 el suiker
Snuf zout en chilivlokken
Aan de slag met Fish and Chips
- De augurken kan je ruim van te voren maken. Snij de komkommers over de lengte in vieren. Doe de azijn, suiker, zout en chilivlokken in een pan en breng al roerend aan de kook.
- Als de suiker is opgelost voeg je de komkommers toe en laat je het nog 2 à 3 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Je kan de augurken nu gewoon in de azijn bewaren. Let wel op, hoe langer het staat, hoe zuurder ze worden.
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Was de aardappels en snij ze over de lengte in zessen of achten, afhankelijk van de grootte. Leg de aardappels dan op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met een beetje olijfolie. Bestrooi met de kerriepoeder en zout en peper naar smaak. Hussel alles goed door elkaar en bak de aardappels 35 minuten in de oven.
- Voor de erwtenpuree, breng je een pan met 500 ml water en het bouillonblokje aan de kook. Snij de munt fijn en voeg de helft, samen met de erwten toe aan de bouillon. Laat 5 minuten koken en giet dan af.
- Pureer de erwten samen met de rest van de munt, de zure room en een el citroensap tot een puree. Proef even en voeg naar smaak peper, zout en extra citroensap toe.
- Dan natuurlijk de vis, dep deze droog met keukenpapier, bestrooi met peper en zout en leg even apart.
- Neem een grote kom en zeef daarin de bloem met het bakpoeder. Roer het kerriepoeder erdoorheen. Haal de vis door dit bloemmengsel en leg weer apart.
- Zet vast een grote pan op het vuur met een flinke laag (ca 2 cm) zonnebloemolie.
- Giet nu, al roerend met een garde, rustig het bier bij de bloem. Roer tot een dik glad beslag.
- Check of de olie heet genoeg is (ongeveer 180 graden). Haal dan de filets door het beslag en leg direct in de pan met olie.
- Bak de vis 2 tot 3 minuten per kant, zodat het beslag mooi goudbruin en knapperig wordt. Laat even uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de fish and chips met de erwtenpuree, augurken, mayonaise, ketchup en een lekker witbiertje.
Eet smakelijk!
Probeer ook eens deze gerechten met vis:
Reactie plaatsen
Reacties