Curry! Altijd lekker, echt comfortfood wat mij betreft. Ik besloot voor deze curry zelf wat kruiden en specerijen bij elkaar te gooien en dat pakte goed uit. Want deze curry is oprecht de lekkerste die ik ooit zelf maakte! Er zitten lekker veel ingrediënten in de curry, dus ook lekker veel smaak. Een klein beetje pit (hou je van pittig voeg dan gewoon extra chilipoeder toe) en de appel zorgt voor een beetje zoet.
De curry is vegetarisch, helemaal vegan zelfs. Maar je kan er los kipdijfilets bij bakken voor de vleesliefhebbers. Wat mij betreft niet nodig, maar mijn vriend werd daar erg blij van. Ik maakte de curry trouwens als onderdeel van dit appelmenu, dan heb je bij het voorgerecht alvast vlees.
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
(Afhankelijk van of je er een voor- en nagerecht bij maakt)
200 gr doperwten (diepvries of vers)
Ca. 900 gr bloemkool
2 appels
1 ui
2 tenen knoflook
Ca 4 cm gember
1,5 tl zout
0,5 tl chilipoeder
0,5 tl kurkuma
1 tl korianderpoeder
Ca. 8 kardemompeulen
2 tl mosterdzaadjes
2 limoenen
800 ml kokosmelk
2 stengels citroengras
4 gedroogde limoenblaadjes
Rijst en/of naan voor erbij
Het recept voor deze homemade curry met bloemkool en appel
- Eerst maak je de currypasta, snij daarvoor de ui, knoflook en gember grof. Doe in een keukenmachine. Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en maal fijn met vijzel.
- Voeg de kardemom, kurkuma en koriander ook toe aan de keukenmachine. Maal fijn tot een grove pasta.
- Rasp de limoen, snij doormidden en leg even apart. Snij de stengels citroengras in 3 of 4 stukken en kerf ze in, zodat ze straks goed hun smaak afgeven.
- Verhit een scheut zonnebloem- of arachideolie in een ruime wok op middelhoog vuur en bak de mosterdzaadjes tot ze beginnen te 'springen'.
- Voeg de currypasta toe en bak 1 à 2 minuten mee, zodat het lekker begint te geuren.
- Giet dan de kokosmelk erbij en roer goed door. Voeg ook het zout, chilipoeder, de citroengras, limoenrasp en de limoenblaadjes toe.
- Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Ondertussen snij je de bloemkool in roosjes. Schil ook de appel en snij in blokjes.
- Voeg de bloemkool toe en 5 minuten later de appel. Laat dan nog 10 tot 15 minuten koken, tot de bloemkool en appel zacht genoeg zijn. Voeg de laatste 2 minuten de erwten toe.
- Ondertussen kun je de rijst en/of naan voor erbij bereiden. Ik kookte wat gemberpoeder mee met de rijst voor wat extra smaak en serveerde er ook knoflook-koriander naans bij.
- Schep de curry in kommen en serveer met rijst en/of naan.
Eet smakelijk!
Probeer ook eens een van deze curry's: