Butter Chicken

Gepubliceerd op 10 augustus 2021 om 08:00

Butter Chicken, het ultieme Indiase comfortfood! Gekruide kip in een romige tomatensaus. Heerlijk 😋 Eigenlijk maak je 2 gerechten, want je maakt eerst kip tandoori en deze sudder je daarna, als het al helemaal gaar is, nog in de tomatencurry. Je bent er dus wel even mee bezig. Er staan ook recepten online waarbij de in 30 minuten butter chicken op tafel tovert. Maar heel eerlijk, op deze manier is het echt veel lekkerder!

Zoals bij veel Indiase gerechten is de ingrediëntenlijst ook gigantisch lang. Maar laat je je er niet door afschrikken, want je het is de moeite waard. Je zet een heerlijk gerecht op tafel!

Nog een tip, er zitten niet echt veel groenten in butter chicken. Om toch genoeg vitamientjes te eten heb ik een dubbele portie saus gemaakt en daarin zoete aardappel en paprika gestoofd. Je kan natuurlijk ook alles door elkaar gooien, maar dat smaakt toch anders...

Ingrediënten voor 4 personen

Kip tandoori
800 gr kippendijen
Sap van een halve citroen
0,5 tl zout
85 gr volle yoghurt
1 el bloem
2 grote tenen knoflook
4 cm gember
1 tl korianderpoeder
0,5 tl chilipoeder
0,5 tl kurkuma
0,5 tl komijnpoeder
0,5 tl garam massala
3 el slagroom
45 gr roomboter

Tomatensaus
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
400 gr tomatenblokjes (blik)
0,25 tl chilipoeder
0,5 tl suiker
30 gr roomboter of ghee
1 el tomatenpuree
40 gr roomboter in blokjes
0,5 tl garam massala
0,5 tl komijnpoeder
0,5 tl Korianderpoeder
6 el slagroom
Gehakte cashewnoten en koriander ter garnering

Zo maak je de butter chicken

  1. Snij de kippendijen in iets kleinere stukken en kerf de stukken iets in. Wrijf de stukken in met het citroensap en het zout. Doe in een afgedekte schaal en zet even in de koelkast.
  2. Maak nu de tandoori marinade door de knoflook en gember te raspen.
  3. Roer de bloem goed klontvrij door de yoghurt, en voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe, behalve de roomboter.
  4. Schep de marinade door de kip en laat 4 tot 6 uur afgedekt marineren in de koelkast.
  5. Laat de kip een half uur op kamertemperatuur komen.
  6. Dek eventueel de bodem van je oven of een bakplaat af met aluminiumfolie, zodat je oven schoon blijft.
  7. Verwarm dan de gril van je oven op de hoogste stand voor.
  8. Leg de stukken kip op een rooster. Leg ze 6 tot 8 minuten onder de gril, draai dan om en gril nog eens 6 tot 8 minuten. Smelt ondertussen de boter.
  9. Draai de kip weer om en besmeer met de gesmolten boter, gril nog 4 tot 6 minuten. Draai weer om, smeer in met boter en gril nog eens 4 tot 6 minuten.
  10. Check voor de zekerheid even of (het dikste stuk van) de kip gaar is. Zo nee, gril dan beide kanten nog 2 tot 4 minuten. Laat als de kip gaar is afkoelen op het rooster.
  11. Maak nu de tomatensaus, snij de ui, gember en knoflook grof en maal fijn in een keukenmachine.
  12. Voeg de tomaten, het chilipoeder, een snuf zout en de suiker toe en maal alles door elkaar tot een saus.
  13. Verhit de boter of ghee in een hapjespan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de tomatensaus, 125 ml water en de tomatenpuree toe.
  14. Breng al roerend aan de kook en laat op laag vuur 5 minuten zachtjes koken. Roer de helft van de boter e alle kruiden erdoor. Leg de stukken kip in de saus en laat 10 minuten mee pruttelen.
  15. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout of een van de andere kruiden.
  16. Klop ondertussen de slagroom lobbig en klop er een lepels van de warme saus door.
  17. Roer dan het slagroommengsel en de rest van boter door de saus.
  18. Als de boter gesmolten is schep je de butter chicken in een mooie schaal (warm deze even op in de magnetron, zodat het niet meteen koud wordt) en bestrooi met de cashewnoten en koriander.
  19. Serveer de butter chicken met rijst en/of naan.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.