Sushi tulband

Gepubliceerd op 1 augustus 2023 om 06:45

Wil je jouw familie of vrienden verrassen tijdens een etentje? Deze sushi tulband is daar perfect voor, ziet er prachtig uit en smaakt ook nog heerlijk! Echt een beetje een pronkstuk op tafel. Ik wilde er al een tijdje een maken, maar kwam er steeds niet aan toe. En ik was een beetje bang dat het niet zou lukken. Dat bleek nergens voor nodig, want zo moeilijk is het niet.

Eigenlijk is het zelfs makkelijker dan gewone sushi maken en het gaat ook nog een stuk sneller doordat je niet allemaal losse rollen hoeft te maken. Voor deze tulband bakte ik de zalm in de oven, maar je kan ook gewoon rauwe zalm of bijvoorbeeld tonijn gebruiken. Je kan dan dezelfde marinade gebruiken, maar zonder de olie. Verder vul je deze tulband met o.a. wasabimayonaise, komkommer, edamame boontjes en avocado. Zo krijg je een mooie roze laag vulling en een groene laag vulling. Je kunt hem even van te voren maken en gewoon in de koelkast bewaren tot etenstijd. Ik zou hem dan wel even op kamertemperatuur laten komen.

Jumbo.com - Voorjaar Voordeel

Ingrediënten voor 1 sushi tulband

(voor 4 à 5 personen)

375 gr sushirijst
525 ml water
110 ml rijstazijn
1,5 tl zout
220 gr zalmfilet zonder vel
15 gr honing
10 gr sojasaus
5 gr plantaardige olie
0,25 tl chilipoeder + extra voor ganering
2 à3 bosuitjes
75 gr edamame
100 gr komkommer
1 avocado
2 tl citroensap
0,5 tl wasabi
30 gr mayonaise
1 tl (zwarte) sesamzaadjes
1 velletje nori
Neutrale olie om de vorm in te vetten
Tulbandvorm van xx cm doorsnee

Zo maak je een sushi tulband

 1. Spoel de sushirijst in zeef met koud water. Doe daarna in een pan met de 525 ml water en breng aan de kook met de deksel op de pan.
 2. Laat 10 minuten koken. Haal daarna van het vuur en laat met de deksel erop nog 10 minuten staan. Het is belangrijk om de deksel er niet af te halen om de rijst goed te laten garen.
 3. Meng ondertussen de rijstazijn met het zout en warm op. Als de rijst klaar is roer je dit mengsel erdoor. Laat de rijst daarna helemaal afkoelen.
 4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de zalm in een klein ovenschaaltje.
 5. Meng de honing, sojasaus, olie en het chilipoeder door elkaar en bestrijk de zalm ermee. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat daarna helemaal afkoelen.
 6. Snij ondertussen de komkommer over de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten, dep droog en snij in plakjes.
 7. Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snij in plakjes. Meng met het citroensap, zodat het niet bruin wordt.
 8. Meng de wasabi en de mayonaise door elkaar. Snij de bosui in ringetjes en hou een paar groene stukjes apart.
 9. Vet de tulbandvorm goed in met olie. Schep een derde van de afgekoelde rijst in de vorm en druk goed aan.
 10. Roer met een vork de zalm los met de marinade erbij en schep de bosui erdoor. Schep in de vorm op de rijst, verspreid gelijkmatig en druk aan.
 11. Schep dan weer een derde van de rijst in de vorm. Smeer daar wasabi mayonaise op en verdeel de komkommer, edemame en avocado erop (bewaar een paar edamameboontjes voor ganering).
 12. Maak af met de rest van de rijst en druk weer goed aan. Je kan de tulband nu meteen weer uit de vorm halen.
 13. Leg daarvoor een bord op de vorm en draai deze in een keer om. Als de tulband er niet meteen in 1 keer uitkomt kun even kloppen op de vorm, zodat het loslaat. Bij mij bleef nog een klein beetje rijst in de vorm zitten. Gelukkig kan je dat heel makkelijk terug op zijn plek plakken, doordat de rijst zo plakkerig is. Met de garnering erover heen zie je er niks meer van :)
 14. Bestrooi de tulband met een beetje chilipoeder en de sesamzaadjes. Knip het norivel in stukjes en garneer hem ermee. Maak het af met de groene ringetjes bosui en de overgebleven edamame.
 15. Serveer de sushi tulband met een schaaltje sojasaus en wat wasabi. 

Eet smakelijk!


Serveer een van deze lekkere nagerechten na de sushitaart:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.