Stracciatella panna cotta

Gepubliceerd op 27 januari 2022 om 07:02

Panna cotta is een klassiek Italiaans toetje van slagroom. Letterlijk betekent het gekookte room. Het is heel simpel te maken, van room, melk, suiker en gelatine. Je moet wel de juiste verhouding tussen room en gelatine gebruiken, zodat het stevig genoeg is, maar nog wel lekker romig.

Je maakt het van te voren vast klaar, zodat het op kan stijven en hoeft er verder eigenlijk niks meer aan te doen. Een handig toetje bij een etentje dus, bijvoorbeeld bij dit klein prijsje menu. In deze panna cotta voegde ik geraspte chocola toe om er stracciatella panna cotta van te maken. Erg lekker!

Ingrediënten voor 6 toetjes

500 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker (8 gram per stuk)
40 gr suiker
3,5 blaadjes gelatine
60 gr pure chocola

Het recept voor stracciatella panna cotta

  1. Doe de slagroom in een pannetje en warm langzaam op, laat het nog niet koken. Roer vlak voor het kookpunt (als er hele kleine belletjes in de room ontstaan) de suiker en vanillesuiker erdoor. Blijf roeren tot het is opgelost.
  2. Breng aan de kook en haal zodra het kookt van het vuur.
  3. Laat iets afkoelen en laat ondertussen de gelatineblaadjes 5 minuten weken in koud water. Knijp goed uit en roer na 5 minuten een voor een door de warme room. Laat de room dan nog een half uurtje afkoelen, zodat de chocola niet smelt als je het er straks door heen smelt.
  4. Rasp ondertussen de chocola met een grove rasp, zorg dat je rasp en handen koud zijn. En zet vast 6 glaasjes of vormpjes klaar. Ik gebruikte half ronde siciliconen vormpjes, daar kwamen ze heel makkelijk uit.
  5. Roer de afgekoelde room door en schep 50 gr van de chocola er snel doorheen. Roer het niet door, want dat heb je kans dat de chocola smelt. Giet het meteen in de vormpjes en zet minimaal 3 uur in de koelkast.
  6. Haal voorzichtig uit de vormpjes en leg op bordjes, bestrooi met de rest van de chocola. Serveer eventueel nog met wat rood fruit, geraspte kokos of een toef slagroom.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Serveer de panna cotta na een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.