Appeltrifle met karamelijs

Gepubliceerd op 22 januari 2022 om 07:00

Ik heb een lekker toetje voor je! En je kan ook nog zelf bepalen hoe moeilijk of makkelijk je het jezelf maakt bij de bereiding van deze appeltrifle met karamelijs. Je kan namelijk de verschillende onderdelen zelf maken of kant en klaar kopen, net wat je zelf handig vindt :)

Een trifle bestaat traditioneel uit 3 lagen, onderop cake of koekjes overgoten met sherry, dan fruit en als laatste room of vla. Deze trifle bestaat uit cake, kaneelappeltjes en karamelijs. Een heerlijke combi! Maak je het ijs zelf, begin dan op tijd, want het moet 6 uur in vriezer staan om te bevriezen.

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen

Cake
200 gr suiker
200 gr roomboter (kamertemperatuur)
Snuf zout
1 tl vanille extract
4 eieren
200 gr bloem
1,5 tl bakpoeder

Karamelijs
1 blikje gecondenseerde melk (397 ml)
450 ml slagroom
Snuf zout
1 tl vanille extract

Kaneelappels
3 appels
0,5 tl kaneel
1 citroen

Eventueel hazelnoten of nougatine
Eventueel 50 ml rum

KokenKoken

Zo maak je appeltrifle met karamelijs

Heb je de cake en het ijs kant en klaar gekocht, dan hoef je alleen de stappen 6 t/m 8 te volgen

  1. Begin met het ijs, daarvoor kook je het dichte blikje gecondenseerde melk 2 uur in een pan met water om er een karamel van te maken. Zorg dat het blikje continu helemaal onder water staat. Laat helemaal afkoelen voor gebruik.
  2. Klop dan de slagroom met de karamel, snuf zout en het vanille extract door elkaar. Het mengsel moet lobbig worden, iets dikker dan yoghurt. Giet in een afsluitbare bak en zet ongeveer 6 uur in de vriezer.
  3. Tijdens het koken van de gecondenseerde melk kan je de cake maken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm van 25 cm licht in bekleed de bodem en lange kanten met bakpapier.
  4. Klop de boter luchtig met de suiker, het vanille extract en zout. Dat duurt zeker wel een minuut of 5. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop steeds goed door.
  5. Zeef de bloem en het bakpoeder erbij. Roer voorzichtig door elkaar en giet in de cakevorm. Bak de cake in 60 tot 75 gaar. Check met een satéprikker of hij gaar is, als de prikker er schoon uitkomt, kan hij uit de oven. Laat helemaal afkoelen.
  6. Schil de appels en verwijder het klokhuis, snij dan in blokjes. Doe in een pannetje samen met het sap van de citroen en de kaneel. Roer goed door elkaar en verwarm 10 minuten op middelhoog vuur, zodat de appel iets zachter wordt. Laat helemaal afkoelen.
    Ik gebruikte trouwens Pink Lady appels, die zijn een beetje zurig. Dat combineert goed met het zoete ijs en de cake.
  7. Als alle onderdelen klaar zijn kan je de trifle opbouwen, je kan één grote maken, of kleinere trifles per persoon. Snij de cake in stukjes en verdeel over de bodem, je hebt niet de hele cake nodig, ongeveer twee derde is genoeg. Besprenkel de cake eventueel met rum, erg lekker erbij, maar niet noodzakelijk als je liever geen alcohol toevoegt. Schep dan de appels erop.
  8. Haal het ijs ongeveer een kwartiertje van te voren uit de vriezer, zodat het goed schepbaar is. Verdeel pas vlak voor het serveren over de appel. Maak eventueel af met wat fijngehakte hazelnoten of nougatine.

Eet smakelijk!


Serveer de appeltrifle na een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.