Mac'n'cheese

Gepubliceerd op 12 mei 2022 om 07:00

Zin in heerlijk comfortfood? Dan zit je helemaal goed met deze mac'n'cheese! Macaroni in een romige kaassaus, afgedekt met een laag tomaten en lekker pittige blauwe kaas. Je maakt de kaassaus helemaal zelf, dat is helemaal niet moeilijk. Als je de melk in delen, al roerend toevoegt aan de roux krijg je een mooie gladde saus. 

Het is niet alleen echt comfortfood, maar ook nog eens een heel handig gerecht. Je kan het namelijk helemaal voorbereiden, zodat het 's avonds alleen nog een half uurtje in de oven moet. Perfect voor bij een etentje met meerdere gangen ;) Ik maakte deze mac'n'cheese als onderdeel van het kaasmenu, een aanrader voor iedere kaasliefhebber! 

Ps. Hou je niet van blauwe kaas, gebruik dan gewoon parmezaan of een andere kaas die je wel lekker vindt.

Ingrediënten voor 6 personen

(hoeveelheid is afgestemd op een menu, eet je geen voor- en nagerecht, dan is dit recept voor 4 personen)

250 gr macaroni
50 gr boter
50 gr bloem
600 ml melk
1 tl uienpoeder
1 blaadje laurier
280 gr oude cheddar, of andere oude kaas met veel smaak
150 gr blauwe kaas (bv. Danish blue)
3 tomaten
2 puntparika's
2 el mosterd
3 el fijngesneden verse bieslook
2 eieren
20 gr zonnebloempitten

KokenKoken

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Warm de melk op in een pannetje (zonder te koken) en breng een andere pan een ruime hoeveelheid water met wat zout aan de kook. Kook de macaroni in het water volgens de gegevens op de verpakking.
  3. Rasp de oude kaas, snij de tomaten in plakken, de paprika's in blokjes en de bieslook fijn.
  4. Smelt de boter in een sauspannetje en bak de bloem er 3 à 4 minuten in.
  5. Voeg het uienpoeder en laurierblaadje toe en voeg in delen de warme melk toe. Laat de boter en bloem het melk al roerend opnemen voor je het volgende deel toevoegt.
  6. Breng aan de kook en laat inkoken tot een romige, gladde saus. Haal het laurierblaadje eruit.
  7. Roer de helft van de geraspte kaas, de bieslook en de mosterd erdoor en breng op smaak met peper en zout. Haal van het vuur. Roer de eieren los en roer ze vervolgens door de saus.
  8. Doe de gekookte macaroni en de paprika in een ovenschaal en roer de saus erdoorheen.
  9. Leg de plakken tomaat erop en verkruimel de blauwe kaas erover.
  10. Strooi de rest van de geraspte kaas en de zonnebloempitten erover.
  11. Bak de mac'n'cheese 30 minuten in de oven en serveer direct uit de oven (wel even oppassen dat je je mond niet brand).

Eet smakelijk!


Deze ovenschotels zijn ook echt comfortfood: