Appel is een veelzijdig stuk fruit! Natuurlijk heerlijk in taart en toetjes, maar je kan er alle kanten mee op. Want het is ook lekker in hartige recepten. Hoog tijd voor een appel menu dus!

We starten het menu met gevulde appels met gehakt. Het gehakt breng je heel makkelijk op smaak met vadouvankruiden. Zet het in de oven en voor je het weet serveer je heerlijke gevulde appels. Daarna maak je een curry met bloemkool en appel. Ik besloot om zelf wat verschillende kruiden en specerijen door elkaar te mengen. Dat bleek een goed idee want dit was oprecht de lekkerste curry die ik ooit zelf maakte, zeker ook eens proberen dus!

Sluit je etentje af met appelbloemen (ik weet het, ze zien er niet zo bloemig uit als mijn bedoeling was), gevuld met karamel en vanille ijs. Ondanks het uiterlijk kan het niet anders dan een succes zijn, want ze zijn echt megalekker.

Ingrediënten voor 6 personen

Gevulde appel met vadouvan gehakt
6 appels
600 gr gemengd gehakt
1 ui
0,5 tl zout
1,5 el vadouvankruiden (zonder zout)

KokenKoken

Homemade curry met bloemkool en appel
200 gr doperwten (diepvries of vers)
Ca. 900 gr bloemkool
2 appels
1 ui
2 tenen knoflook
Ca 4 cm gember
1,5 tl zout
0,5 tl chilipoeder
0,5 tl kurkuma
1 tl korianderpoeder
Ca. 8 kardemompeulen
2 tl mosterdzaadjes
2 limoenen
800 ml kokosmelk
2 stengels citroengras
4 gedroogde limoenblaadjes
Rijst en/of naan voor erbij

Appelbloemen met vanille ijs en karamel
6 appels (liefst lichtzuur, bijvoorbeeld pink lady's)
200 gr fudge
200 ml slagroom
40 gr boter
1 tl suiker
1/8 tl kaneel
15 gr pecannoten (+ extra voor garnering)
1 liter vanille ijs

Zo maak je het appelmenu menu

Ook voor dit menu heb ik er weer op gelet dat je het meeste voor kan bereiden, zodat je niet tijdens het dinertje de hele tijd in de keuken staat. Met name het voorgerecht is echt easy-peacy, dus dat is alvast mooi ;) Maar ook het hoofdgerecht en het toetje zijn niet heel moeilijk te maken.

Gevulde appels met vadouvan gehakt

Je begint gewoon met het voorgerecht, maak ze van te voren en bewaar in de koelkast tot ze de oven in gaan. Je brengt het gehakt op smaak met vadouvan kruiden. Van origine een Indiaas kruidenmengsel. Het lijkt wat op kerriekruiden, dus als je geen vadouvan kunt vinden kan je het ook prima maken met kerriekruiden.

Lees hier hoe je de gevulde appels met vadouvan gehakt maakt >>

Homemade curry met bloemkool en appel

Zoals ik al schreef, deze curry is echt lekker, mijn favoriet! Het is een vegetarische curry, maar je kan er los nog wat kipdijfilets bij bakken voor de vleesliefhebbers. Wat mij betreft niet nodig, maar mijn vriend werd daar erg blij van. Bereidt de curry helemaal voor, maar kook de bloemkool, appel en erwten pas vlak voor je het opdent, zodat ze niet te zacht worden. Je serveert de curry met rijst en/of naan.

Bekijk hier het recept voor homemade curry met bloemkool en appel >>

Appelbloemen met vanille ijs en karamel

De appels voor het toetje kan je weer helemaal voorbereiden. Leg ze in de oven als jullie starten met het hoofdgerecht en dan hoef je alleen het ijs en de saus er nog op te scheppen.  Het snijden van de appels is wel even een gepriegel, want de onderkant moet heel blijven. Bij mij was het nog niet helemaal goed gelukt, waardoor het er niet helemaal uitzag als een bloem. Maar ze zijn zo lekker dat ik ze vast nog eens ga maken, dus hopelijk baart oefening inderdaad kunst ;)

Lees hier het volledige recept voor appelbloemen met vanille ijs en karamel >>

Eet smakelijk!