Appelbloemen met vanille ijs en karamel

Gepubliceerd op 4 april 2022 om 07:02

Deze appeltjes met karamelsaus, pecannoten en vanille ijs zijn een heerlijke zoete afsluiter van elk etentje! Bijvoorbeeld als je dit appel menu maakt. Aangezien de saus en het ijs al heel zoet zijn kan je het best een lichtzure appel kiezen, bijvoorbeeld de pink lady.

De naam zegt het al, het idee is dat de appels eruit zien als een soort bloem. Daarvoor moet je ze op de goede manier snijden, dat bleek nog best lastig. Vandaar dat ze er ook niet helemaal uitzien als een bloem. Maar ze zijn zo lekker dat ik ze vast nog eens ga maken, dus hopelijk baart oefening inderdaad kunst ;)

Ingrediënten voor 6 stuks

6 appels (liefst lichtzuur, bijvoorbeeld pink lady's)
200 gr fudge
200 ml slagroom
40 gr boter
1 tl suiker
1/8 tl kaneel
15 gr pecannoten (+ extra voor garnering)
1 liter vanille ijs

KokenKoken

Aan de slag met appelbloemen met vanille ijs en karamel

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Begin met de karamelsaus. Snij de stukjes fudge wat kleiner en doe samen met 100 ml van de slagroom in een pannetje. Laat langzaam opwarmen, zodat de fudge smelt en er een dikke saus ontstaat. Laat op heel laag vuur staan, zodat het warm blijft.
  3. Nu moeten de appels op de juiste manier gesneden worden en dat is dus wel een beetje een gepriegel. Snij eerst de bovenste 2 cm van de appel af, die heb je verder niet nodig. Maak nu ongeveer een halve tot een hele cm van de buitenkant een snede in de appel, tot zover mogelijk naar beneden. Maar wees voorzichtig, want de onderkant van de appel moet heel blijven.
  4. Leg de appel op z'n kop en maak iedere halve cm een snede van boven (dus onderkant van de appel) tot helemaal beneden. Zorg ook nu dat de onderkant heel blijft, dus begin ongeveer een halve cm naast het kroontje van de appel met snijden. Draai de appel weer om en verwijder voorzichtig het klokhuis met een mesje of bijvoorbeeld een meloenlepeltje. Op onderstaande foto zie je hoe het eruit moet komen te zien.

5.  Als alle appels gesneden zijn, smelt je de boter en meng je daar de suiker en het kaneel door.
6.  Leg alle appels op een stuk aluminiumfolie en smeer in met de geesmoltenboter.
7.  Hak de pecannoten iets fijner en doe ze in de appels. Giet de helft van de karamelsaus in de appels en vouw de folie dicht. Bak de appels in 25 tot 30 minuten gaar in de oven.
8.  Voeg ondertussen de rest van de slagroom toe aan de karamelsaus en roer goed door elkaar. Haal van het vuur en doe eventueel in een doseerfles, zodat je de saus straks makkelijker over de appels kan schenken.
9.   Als de appels gaar zijn vouw je de folie open leg je ze op borden. Druk ze voorzichtig iets op en schep in iedere appel een bol vanille ijs.
10. Verdeel de rest van de karamelsaus over de appels en bestrooi met nog wat pecannoten.

Eet smakelijk!


Deze toetjes vind je vast ook lekker: