Hangop met appel-kaneelsaus

Gepubliceerd op 2 april 2022 om 07:00

Deze, typisch Hollandse, hangop is heerlijk romig! Je maakt hem met yoghurt, dat kan zowel volle, halfvolle als magere yoghurt zijn, en roert er na het uitlekken stijfgeklopte slagroom door voor extra romigheid en een mildere smaak. Je serveert deze hangop met een heerlijk zoete appel-kaneelsaus die je helemaal zelf maakt. Hou er rekening mee dat je de hangop ongeveer 8 uur moet laten uitlekken/hangen, dus begin op tijd!

Ik maakte de hangop trouwens bij dit 'Hollandse pot' menu. Een lekker menu met echte hollandse gerecht, maar dan met een leuke twist. Wat dacht je bijvoorbeeld van hutsot pannenkoeken :)

Ingrediënten voor 6 personen

1,5 liter yoghurt
150 ml slagroom
3 el suiker
600 gr appels
150 gr geleisuiker
1 tl kaneel
6 el water
4 el citroensap

KokenKoken

Zo maak je deze hangop met appel-kaneelsaus

  1. Neem een ruime kom en leg daarin een zeef. Spoel een theedoek af onder koud water, knijp uit en leg in de zeef.
  2. Schep de yoghurt erin. Het maakt niet zoveel uit wat voor yoghurt je gebruikt. In veel recepten staat volle yoghurt, maar ik maakte het met magere yoghurt en dat wordt ook lekker.
  3. Leg een stuk huishoudfolie over de yoghurt en vouw de punten van de theedoek erover heen. Zet in de koelkast. Na 8 uur kun je de hangop uit de theedoek scheppen. Bewaar in een afgesloten bak in de koelkast tot gebruik.
  4. Voor de appel-kaneelsaus schil je de appels en snij ze in kleine stukjes.
  5. Doe de appelblokjes in een pannetje met het water en citroensap en kook een half uurtje op laag vuur.
  6. Voeg dan de kaneel en geleisuiker toe, roer goed door en breng weer aan de kook, laat 3 minuten koken en haal van het vuur.
  7. Maal in een keukenmachine of blender fijn tot een dikke saus en laat afkoelen.
  8. Klop de slagroom stijf met de 3 el suiker en schep door de hangop.
  9. Verdeel de helft van de hangop over 6 glazen. Schep daar het grootste deel van de appelsaus op, dan de rest van de hangop en sluit af met de rest van de appelsaus.
  10. Strooi er eventueel nog wat amandelen of munt overheen. Je kan de toetjes van te voren helemaal maken en gewoon in de koelkast bewaren tot je gaat eten.

Eet smakelijk!


Fan van hangop? Probeer dan ook eens deze recepten: